Hushållskunskap postad 2 år sedan

10 oväntade sätt att använda bikarbonat på

blog-image

Det är inte bara bra som jäsmedel i bakverk, bikarbonat gör även underverk på andra sätt i hemmet! Bikarbonat är naturligt förekommande och finns i marken och i hav och vattendrag. Det är alltså både billigt och miljövänligt, så varför inte använda det mer och låta konstgjorda kemikalier och dyra rengöringsprylar stå kvar på hyllan?

10 oväntade sätt att använda bikarbonat på:

1. Rengör matlådan som blivit missfärgad av tomatsåsen! Blanda 4 matskedar bikarbonat med hett vatten och diska matlådan med en svamp. Skinande ren!

2. Är dina vita skor inte vita längre? Låt bikarbonat göra sin magi! Blanda vatten och bikarbonat till en pasta. Skrubba in pastan på de smutsiga delarna på skorna med hjälp av en gammal tandborste och torka av med en fuktig trasa.

3. Rengör din spishäll genom att gnida in spisen med ättika, pudra över bikarbonat och låt verka någon minut. Torka sedan av med fuktig trasa.

4. Rengör termosen vars kaffelukt inte vill försvinna med hett vatten och bikarbonat. Fyll din termos med hett vatten och tillsätt 1 tsk bikarbonat. Låt stå i några minuter och skölj ur. Tar bort både lukt och smuts!

5. Råkade du använda för mycket vinäger i maten så kan lite bikarbonat rädda upp situationen då det är naturligt surhetsreglerande. Det tar nämligen bort en del av den syrliga smaken.

6. Stopp i avloppet är inga problem om det finns bikarbonat hemma. 1 dl bikarbonat följt av hett vatten sätter fart på rören igen.

7. Vidbränd kastrull? Häll bikarbonat över kastrullens botten och det som bränt fast, häll över hett vatten och låt stå över natten. Diska sedan enkelt ur din kastrull med en vanlig diskborste.

8. Gör en egen naturlig deodorant med bikarbonat: Blanda ihop 1 dl smält kokosolja, 3 matskedar bikarbonat och 3 matskedar arrowrot i en skål (om du vill kan du blanda i 15 droppar eterisk olja om du vill ha någon doft). Häll upp i en burk och applicera en liten klick som du smörjer in i armhålan.

9. Torra händer och nagelband kan bli ett minne blott med hjälp av bikarbonat. Blanda ihop en pasta av bikarbonat och varmt vatten som du sedan gnuggar in händer och nagelband med. Resultatet är mjuka och lena händer.

10. Bikarbonat som torrschampo? Absolut! Strö försiktigt lite bikarbonat i hårbotten, massera in och kamma som vanligt.

Fler tips hittar du på vår Instagram @matpunktse och under taggen #hackamedmatpunktse ››

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen