tema postad 1 år sedan

Allt du behöver veta om ost

blog-image

Om vi säger ordet ”ost”, vilken typ av ost ser du då framför dig? Förmodligen får vi alla olika bilder av ost framför oss, vilket inte är konstigt. Trots att ost i princip bara består av mjölk och löpe så finns det en mängd olika ostar. Allt från den där aromatiska hårdosten till den krämiga mjukosten.

Beroendeframkallande smörgåspålägg

Fett och umami, vår femte grundsmak, gör att osten är svår att välja bort. Men det är inte bara smakmässigt som den har tagit sig in i våra hjärtan, den tar sig även in i våra hjärnor på ett kemiskt vis. Ost innehåller mjölkproteinet kasein vilket när det bryts ner i kroppen frigör ett morfinliknande ämne som kallas kasomorfiner, vilket i sin tur utsöndrar hormonet dopamin, ett må bra-hormon!

Hård, halvhård och mjuk

Beroende på när i ystningsprocessen som vätskan har pressats ut ur osten påverkas dess konsistens. Pressas vätskan ut tidigt blir det en hårdost, medan den blir halvhård om ostmassan får ha kvar mer vätska och där den pressas till sin slutgiltiga skepnad i ett senare skede. De mjuka ostarna pressas ofta av sin egen tyngd i sin form, så kallad självpress. Pressningsprocessen tar mellan tre och upp till 15 timmar innan den läggs på lagring.

Lagringsprocessens påverkan

Det som sätter mest prägel på det slutgiltiga resultatet är förmodligen hur länge osten lagras. Tänk dig den den där riktigt smakrika parmesanosten, där en lagringsperiod på 3-4 år inte är ovanligt, i jämförelse med en mild brieost. Även en mild brieost är lagrad men här snackar vi mer om antal veckor. Oftast förpackas de inom fem veckor. Här delas ostarna in i mild ost som lagras mindre än fyra månader, mellanlagrad ost som lagras mellan fyra till åtta månader och lagrad (eller lång-/vällagrad) som lagras mellan 8-12 månader, eller som sagt upp till flera år. Att hålla koll på antal månader som din favoritost är lagrad kan säga något om vad du tycker om för ostar.

Varför finns det hål i osten?

Detta har inte bara för konsumenter utan även för ostmästare och forskare länge varit en gåta. Enligt en studie så påverkas mängden hål i en ost av kvalitén på mjölken. De små hålen är i själva verket små hö-partiklar som förr i tiden enklare letade sig ner i mjölkhinken när bonden mjölkade. Den automatiserade processen med att mjölka kor har alltså gjort mjölken ”renare”.

Ost i matlagning

Det är kul att låta osten bli mer än ett pålägg på smörgåsen – använd den även som smaksättare i din matlagning. Att ha både ostens hårdhet, lagring och vilken typ av mjölk (ko-, get- eller fårmjölk) som använts i åtanke gör mycket på slutresultatet. Att göra en grilled cheese med ost som inte smälter, eller att försöka sig på att grilla en mozzarella.. det gör det inte lika kul i slutändan.

Tips! Letar du efter rätt ost till din grilled cheese eller pizza? Om du vill ha en ost som smälter bra ska du välja en grynpipig ost av halvhård eller mjuk karaktär med mycket fett och vätska, exemeplvis cheddar, Gouda, brie eller taleggio.

Hårdost

Bland de hårda ostarna har vi några svenska klassiker som du förmodligen känner till och har en favorit bland: Präst, Herrgård och Grevé.

  • Präst: en grynpipig vällagrad ost som är lika god hyvlad direkt på mackan som på ostbrickan. Testa den även i matlagning på samma sätt som du använder exempelvis riven parmesan. Lagras upp till 24 månader.
  • Herrgård: rundpipig ost som är något mildare än Präst, krämig med toner av hasselnöt vilken kommer fram ju längre osten lagras. Denna ost är god att smälta exempelvis till en varm macka, tärnad i en sallad eller till choklad, päron och marmelad. Lagras upp till 18 månader.
  • Grevé: rundpipig ost som vid kort lagringstid är söt och nötig, medan de med längre lagringstid utvecklar mer umami, högre syra och längre eftersmak. Lagras upp till 18 månader.

Andra hårdostar med mycket smak är Parmesan, Grana Padano, Pecorino, Comté, Gruyère och Manchego. Här får du en nötigare ost med en trevlig sälta. Dessa är goda att äta i bitar precis som dem är på ostbrickan men välj dem även med omsorg i din matlagning.

Tips! Är du ute efter en ost till din rätt med svamp eller tryffel? Välj då Pecorino Romano vars jordiga toner påminner om just svamp. Lika barn leka bäst..

Mjuka ostar

Brie, Camembert eller Brillat Savarin är milda och gräddiga ostar där du med tillbehör kan styra exempelvis sälta och sötma. Dessa lagras i ungefär en månad innan de äts. Även getostar som Chèvre tillhör de mjuka ostarna, likt mögelostar och kittostar som vi ofta hittar på ostbrickan.

Färskost: Som samlingsnamn för ostar tillverkade på oskummad sötmjölk och som har en kort lagringsprocess används färskost. Här hittar vi inte bara cream cheese utan även de italienska ostarna mozzarella, mascarpone och ricotta. Inom samma kategorin finns Keso som är ett registrerat varumärke och är en kornig färskost med mild smak. Den passar bra både att äta som den är på smörgås, till dessert eller som fyllning i exempelvis lasagne.

Genom en blandning av får- och getmjölk får vi ut en annan favorit från medelhavsområdet: den grekiska fetaosten som även den tillhör kategorin färskost. Här har du en smakrik ost med både frisk syra och lätt sälta, vars smuliga konsistens gör sig bra att smula över en fruktig sallad. Den går även enkelt att tärna för att få mer smak i varje tugga. En liknande variant i samma kategori är salladsosten vilken inte behöver ha tillverkats i Grekland och istället är gjord på komjölk. Likt den italienska mozarellan ligger dessa ostar i saltlake.

Halloumi: Närmre 4000 ton per år av denna cypriotiska ost hamnar på svenskens tallrik, vilket gör oss tillsammans med Storbritannien till världens största importör av cypriotisk halloumi. Denna storfavorit hos oss gjorde sitt intåg någon gång under 2010-talet då den ses som en given vegetarisk ersättare till animaliska produkter. För att få namnet halloumi ska osten vara tillverkad på Cypern och innehålla både får- och getmjölk, men nu finns det flera liknande alternativ till osten som istället tillverkas på bland annat svensk komjölk och då fått namnet grillost.

Ostiga recept

Pasta med pistage- & myntapesto och ricotta

Grilled cheese med grönkål och picklad silverlök

Grönkålssallad med ugnsbakade morötter, apelsinvinägrett & fetaost

2
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen