Skördetid postad 2 år sedan

Fem knöliga favoriter!

blog-image

Det finns så mycket klimatsmart, nyttigt och prisvärt som växer runtomkring oss, ändå är vi lite dåliga på att nyttja dem. De må se lite trubbiga, knöliga och tråkiga ut - det är så man ser ut om man skall klara av vårt nordiska klimat. Kommer man väl igenom det trubbiga skalet gömmer sig smakrika, söta och härliga överraskningar.
De är alltså ungefär som oss.

Grova, tåliga rotfrukter är riktigt klimatsmart mat. De odlas ofta på friland och påverkar därmed klimatet mindre än grönsaker som odlas i växthus. Grova grönsaker kan också lagras längre vilket gör att svinnet minskar.
Rotfrukt, rotsak, rotgrönsak, hela rötter, rotdelar, rotknölar och stamknölar. De kan delas in på många olika sätt, gemensamt är att de växer under jorden och förstjänar mycket mer uppmärksamhet.

Här kommer fem knöliga favoriter

Rotselleri
Rotselleri har på senare år fått lite mer uppmärksamhet. Plötsligt fanns den med på finkrogarnas menyer. Välförtjänt och bra!
En mycket härlig rotfrukt som är så tacksam att jobba med. Både söt, syrlig och smakrik.
God att helbaka länge i ugnen för att sedan bryta av med lite brynt smör och rostade nötter. Eller låta den puttra med i en gryta för att ge sin lilla syrliga touch eller grilla i skivor med en härligt klibbig honungsglace. Det finns så mycket gott att göra med vår rotselleri

Gott att veta: Testa att riva ner och blanda ut med köttbullar eller pannbiffar. Det blir både gott och klimatsmart.

Jordärtskocka
Små knöliga rotväxter som är något krångliga att skala, men väldigt söta och goda att tillaga. Tacksamma att koka soppa, puré och mos på. Även väldigt gott att ugnsbaka, grilla eller puttra med i en gryta.
En bra genväg är att köpa frysta, skivade jordärtskockor så slipper man skala.

Bra att veta: Enkla att odla, sprider sig gärna som ogräs och har fina gula blommor. Har ett vackert engelskt namn - Jerusalem archicoke. Vad namnet kommer ifrån verkar dock oklart eftersom de varken har något med Jerusalem eller andra skockor att göra.

Persiljerot
Här kan vi inte klandras för att den förväxlas med palsternackan - de är lika. Sen påminner den om rotselleri i smaken och är döpt efter sin släkting persiljan.
Tycker man att det är svårt att veta hur man skall använda den, tänk palsternacka. Den funkar alltså till det mesta, och bjussar bara på lite mer smak.
Underbar som soppa, puré, mos, gratäng eller att baka länge så att smaken blir mer koncentrerad.

Bra att veta: Vad man skall tänka på är att den är godast helt tillagad, den gör sig alltså inte så bra al dente.

Kålrot
Här finns faktiskt mer att jobba med än rotmos och finska lådor. Färgen varierar mellan vit, gul eller orange.
Smaken påminner lite om morot fast med tydliga inslag av kål. Goda smakkompisar, framförallt rå, är apelsin, citrus, ingefära, lime och chili.

Kul att veta: På engelska kallas kålrot ofta för "swede", förkortat från Swedish turnip. I USA och Frankrike används ofta rutabaga vilket är en variant av det västgötska ordet rotabagge.

Potatis
ff35a173-a3e1-4366-8c84-6fd9bd55574f.jpg
En lokalproducerad hjälte med lång hållbarhet, bra näringsvärden och otroliga tillagningsmöjligheter.
Kan även vara en av de allra bästa matresterna att jobba med. Matrester är nämligen inte ett problem utan en tillgång.

Bra att veta: Vi tror att vi kan vår potatis bra, men vi har ganska dålig koll på den mängd olika sorter för olika ändamål som finns. Liksom många andra frukter och grönsaker så sitter mycket av näringen i skalet, så borsta hellre än att skala och välj helst ekologiska.

Fem bra rotsaker att använda mycket av nu i höst och vinter. Och då har vi inte ens kommit till morot, gulrot, majrova, palsternacka eller betor i alla möjliga färger. Vi har en knölig och god smakresa framför oss.

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Kristin Johansson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen