Leverantörer postad 5 år sedan

BASVAROR FÖR -18°C

blog-image

Rädda vardagen och världen med frysen

När svenskar öppnar dörren till frysen möts nog de allra flesta av samma syn: Pizza, rostbröd och fiskpinnar. Om de rotar vidare hittar de nog ett glasspaket eller två och någon matlåda.

Inspirationen finns helt enkelt inte där. Matglädje och smakrikedom är inte något vi lärt oss förknippa med minusgrader. Det visar sig inte minst i hur mycket mat som slängs varje år i svenska hem. Det är 717 000 ton. Om vi alla skulle börja använda frysen mer kreativt är vi övertygade om att vi tillsammans skulle kunna minska den siffran.

För oss på Garant är frysen mer än ett förvaringsutrymme. Det är en plats där stora saker kan bo och en möjlighet att vara lite smartare i vardagen - både vad gäller matlagning och miljö.


13 basvaror alla borde ha i frysen

Med vår rekommendation om basvaror vill vi öka matlagningslusten och minska matsvinnet i svenska hem med frysen som främsta redskap. produkterna du hittar här är noga utvalda av Jonas Cramby och är en rekommendation till alla svenska hushåll som vill laga smartare och godare mat i vardagen.

Kycklingvingar
En doldis bland smarta matlagningstekniker är att frysa in innan man friterar. Att ha färska kycklingvingar i frysfacket är inte bara praktiskt utan också godare. Nedfrysningen ger skinnet mer struktur vilket gör dem ännu mer frasiga när de kommer ur frityrkastrullen. Smakar till exempel toppen ihop med vår srirachamajo!

Nötytterlår
Tartar är för många en avancerad finrätt. De kunde inte haft mer fel. Det är bland de snabbaste rätterna du kan laga till. Med andra ord: den perfekta bjudrätten! Ha därför alltid malet nötytterlår hemma. Ta bara ut ur frysen, tina upp och gör en tartar eller koreansk råbiff yukhoe. I Korea äter man nämligen yukhoen lite frostig, så att köttet kommer direkt från frysen är bara ett plus.

Laxfilé
Laxfilén är en klassiker i frysen. Men hur många gånger har du gjort sashimi av den? Är man den typen som är lite småorolig över rå fisk är den frysta garanterat trygg. Så nästa gång du plockar fram den frostiga laxfilén från Garant (KRAV-märkt och ekologisk såklart) – tina den i kallt vattenbad, skiva den sashimitunt och servera den med en kopp japansk soja, en skål ris och pocherat ägg. Vill du kan du också addera en klick av vår sås gjord på soja, ingefära och chili.

Smör & mjöl
I frysen håller inte bara skafferivaror längre: många bagare förvarar dem också där eftersom kalla produkter ger sprödare pajdeg och godare scones. Frysen är också bra på att förvara utkavlade hemmagjorda vetetortillas separerade med lite bakplåtspapper – alltid redo för att läggas i stekpannan när tacosuget slår till!

Tomater
Ett annat bra lifehack är att alltid ha hackade tomater, lök, chili och koriander i frysen. Röran tinar fort och innan du vet ordet av, så står du där med en perfekt salsa i handen! Du kan också baka tomater som håller på att gå ut i ugnen på låg värme med vitlök, örter och olivolja, som du sedan mixar och fryser in. På så sätt har du alltid en god såsbas till pastan.

Mango
Fryst mango är smoothiens, tacons och köttbitens bästa vän! Att ha en låda i frysen, betyder att du alltid är några få, enkla steg ifrån en riktigt bra mangosalsa. Tina upp, hacka i habanero, färsk koriander och limejuice så har du en! Alla dessa övriga ingredienser funkar också fint att frysa in, speciellt den pressade limen som trivs bra i iskubsform.

Rotfrukter och lök
Rotfrukter och lök är de där typiska kylvarorna man köper mycket av som man lätt glömmer bort där längst inne i kylen. När du märker att de håller på att bli ledsna – hacka upp, förväll och frys in dem i portionspåsar. Då har du nämligen alltid en riktigt bra bas för alla sorters grytor. Och vem vill inte ha det?

Ris
Överblivet kokt ris kanske inte låter så kul. Men det är en riktigt, riktigt smart grej att ha innanför frysdörren. Varför? Fryser du in det i portionsförpackningar har du jämt en snabb middag hemma. Tillsammans med kimchi, soja, sesamolja, ett stekt ägg, lite sriracha och vilka grönsaker du råkar ha hemma (eller i frysen) får du till Jonas favoritvardagsrätt alla kategorier: Kimchi bokkeumbap, kimchistekt ris.

Nötter
Nötter är det där typiska man alltid har i skafferiet men som man aldrig riktigt minns när man köpte. Vad som är bättre då är att ha dem i frysen eftersom fettet inte härsknar och man alltid har tillgång till något knaprigt att toppa salladen med. Alla sallader blir nämligen bättre med nötter, så är det bara.

Chips och vindruvor
Håll i hatten för nu kommer det – frysens två mest otippade och goda ingredienser: chips och vindruvor. Frysta chips låter ju kanske helt knäppt, men den nya texturen är lika god som den är knäpp! Samma sak gäller vindruvor. Att stoppa in en ask i frysen betyder att nästa gång du tar ut den har omkring 65 st nyttiga piggelinglassar i miniatyr. Perfekt när du vill ha en efterrätt men inte vill vara helt onyttig!

Om Jonas Cramby

Krogrecensent. Tacokännare. Ramenexpert. Kokboksförfattare och kock. Jonas Cramby älskar smaker som smakar mycket och frasiga texturer lika mycket som han älskar Mexico och Japan. Inte konstigt att vi tyckte att han skulle vara den perfekta kandidaten för det här initiativet.

Så här ser svenskar på frysen

I en undersökning vi gjorde tillsammans med TNS SIFO i maj 2017 fick vi reda på mycket om hur genomsnittssvensken använder frysen. Här är ett axplock av det vi fick fram:
- De vanligaste matvarorna vi fryser in är kött, fisk och bröd.
- Hälften anser att fryst mat inte är tillräckligt inspirerande i dagsläget.
- Unga vuxna är mest öppna för att handla fryst mat hem.
- 92% av de tillfrågade fryser in färskvaror, men bara 39% upplever att de har tillräcklig kunskap om hur man använder frysen och tinar mat på bästa sätt.

Annat som kan vara bra att veta när det kommer till fryst mat: Ju fullare en frys är, desto mindre energi drar den. Många frysvaror innehåller lika mycket eller till och med mer näringsämnen än de färska varorna du hittar i butik. Varför? För att t. ex. frysta ärtor fryses bara minuter efter skörd, alltså stoppas tiden för deras nedbrytningsprocess, jämfört med i butik där varorna fortsätter att mogna. Läs mer om våra ärtor.

Köp hem till frysen

Här hittar du ett urval av ekologiska garantprodukter från kampanjen.

Följ initiativet på @garantskafferiet

0
0
Skriv en kommentar
Skribent

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen