Matstudion postad 2 år sedan

Blåbär - ett riktigt superbär

blog-image

Vad är det som sägs täcka 17% av Sveriges markyta, trivs bäst i skugga bland granskog och vars planta blir runt 20-40 cm hög? Det är såklart superbäret blåbär.

Det goda och något sötsyrlig blåbäret har du förmodligen stött på ute i skogen både en och två gånger, men det smakar inte bara gott, det gör även gott. Blåbäret är fullproppade med antioxidanter, och det vet vi ju är nyttigt. Dessutom är de små bären rika på karotin, C-vitamin, magnesium och B6-vitamin vilket har gjort att blåbär länge har använts inom medicin. Ett riktigt toppenbär att njuta av när det är i säsong vilket är under juli och augusti.

Det finns olika sorters blåbär och vi benämner dem oftast som trädgårdsblåbär eller skogsblåbär. Trädgårdsblåbär är de odlade, exempelvis det amerikanska blåbäret vilket har en högre buskliknande planta med större form på bären samt en annan smak om man jämför med skogsblåbär. Skogsblåbär är en ljungväxt och kan bli upp till 30 år gammal. De små bären må se blå ut, men är egentligen mörkt röda med en tunn hinna som ger den dess blåa nyans. Det mjuka skalet gör att det även är mest lämpligt att plocka blåbär för hand till skillnad från exempelvis lingon. Trots att det sägs täcka 17% av Sveriges markyta har det flera gånger skett försök till att odla detta bär utan framgång, så skogsblåbäret förblir vilt.

Ta vara på blåbär

Om du inte ska äta dina nyplockade blåbär direkt bör de konserveras så att du kan njuta av dem senare under året. Det kan ske på något av följande sätt:

  • Djupfrysning: skogsblåbär behöver inte sköljas, utan rensa dina bär försiktigt från löv med mera och frys in i plastbyttor. Plocka sedan fram den mängd du ska ha till din frukostgröt, smoothie eller paj.
  • Torkning: Lägg ut dina blåbär på en plan yta och låt lufttorka i rumstemperatur i 3-5 dagar. Lägg dem sedan på plåtar (inte för tätt) och torka dem i ugnen på 50 grader tills dem är helt torra (tar några timmar beroende på hur mycket vätska som finns i bären från början). Förvara mörkt i glasburk.
  • Syltning: Rensa och koka bären med cirka 0.5 dl vatten per 1 liter bär i cirka 10 minuter. Tag av kastrullen från värmen och tillsätt socker lite i taget, mellan 4-5 dl, samt 2-3 msk citronsaft. Rör om försiktigt och låt småkoka i 5 minuter. Ta av sylten från spisen skumma av väl med hålslev eller sked. Häll upp sylten upp till kanten i rena burkar och förslut genast med lock. Låt svalna och förvara i kylskåp eller frys in för ännu längre hållbarhet.
  • Saftning: Rensa 1 liter blåbär, lägg dem i en bunke och mosa dem med hjälp av en gaffel. Koka upp 0.5 liter vatten och häll det över bären. Blanda ner 1 tsk citronsyra och rör om ordentligt. Ställ blandningen svalt i 1-2 dygn. Sila och mät upp mängden avrunnen saft. Häll i en kastrull och tillsätt sockret (6 dl per liter avrunnen saft). Värm upp försiktigt och rör om tills sockerkristallerna löst sig. Koka upp saften och skumma av. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och förslut. Förvara saften svalt eller frys in i mindre flaskor.

Snabbfakta

  • Säsong: Juli-Augusti (svenska)
  • Ursprung/växer: Europeiska skogar (förutom runt medelhavet)
  • Förvaras: Färska förvaras kallt. Går att frysa in som färska, torka och konserveras i form av saft, sylt med mera
  • Hållbarhet: Upp till 3 veckor (går bra att frysa och håller då längre)

Fem favoriter med blåbär

Blåbärsmüsli

Knådfria blåbärskringlor

Blåbärssmoothie

Blåbärspaj

Amerikanska pannkakor med blåbär

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen