Klimatsmart postad 1 år sedan

BLÅMUSSLOR

blog-image

BLÅMUSSLOR
Det är verkligen något vi borde äta mer av. Närproducerat, nyttigt, gott och inte alls så krångligt som många verkar tro.
Musslor är även bra för våra hav eftersom de livnär sig på att filtrera planktonalger och renar på så vis vårt havsvatten. Väljer man alltid MSC-märkta musslor så kan man lita på att de kommer från hållbara bestånd och är fiskade på ett ansvarsfullt sätt.

MUSSELSKAL
Mat i skal får oss att låta måltiden ta lite längre tid. Trevligt, bra för våra magar och vi hinner smaka mer på maten.
Sen är även skalen användbara. Knacka sönder dem och blanda ner i rabatter och pallkragar. De luftar upp jorden och tillför kalk. Man kan även lägga dem i krukor som skydd mot solen, dekorativt och skuggar jorden en aning.

TILLAGNING
Många drar sig för att laga musslor. Det verkar krångligt, man vet inte riktigt hur och man är rädd för att äta dåliga musslor.

En bra tumregel är att tänka så här:
Innan tillagning - musslorna skall vara stängda.
De som inte stänger sig när man knackar dem lätt mot bordet samt de som är trasiga slänger man.
Efter tillagning - musslorna skall vara öppna.
De som inte har öppnat sig vid tillagning struntar man i.

Skölja, skrubba och klippa skägget?
Skölja i vatten - för att det kan komma in sand i musslorna.
Skrubba och borsta - inte att man skall skrubba bort allt som sitter på skalet, utan enbart om det har fastnat skräp eller sjögräs.
Klippa bort skägg - den lilla tuss som sticker ut ur musslan. Den är inte farlig att äta, mest att den inte tillför något.

Vitvinskokta musslor, även kallad moule eller moule frites om den serveras tillsammans med pommes frites, är en lättlagad klassiker. Man ångkokar musslorna i vin, adderar kryddor och grädde. En rätt som ger både goda musslor och ett mycket gott spad att doppa bröd i.
Det är även gott att byta ut vin mot öl.
Ölkokta musslor

GRILLA MUSSLOR
Grilla musslor är både enkelt och festligt. Det är inte så mycket mat efersom man inte får något fylligt spad, men gott och med mycket smak. Trevlig plockrätt innan grillmiddag.
Antingen lägger man musslorna direkt på gallret eller så använder man en grillbricka, panna eller murrikka. Det går fort och när de har öppnat sig är de färdiga. Tänk på att skalen blir varma så använd bra verktyg att ta dem med.

Grillade blåmusslor med ärtskottsaioli

RÖKA MUSSLOR
Det är även gott att grillröka musslor. Man behöver ingen speciell rök utan det går fint med en eld och ett lock, t. ex en klotgrill med lock. Addera kol som vanligt men komplettera med några vedträn eller rökspån. Sen stänger man inne röken genom att lägga på ett lock. Ett mycket smakrikt sätt att tillaga musslor.
Antingen lägger man musslorna direkt på gallret eller så använder man en grillbricka, panna, murrikka eller som här - en grillkorg. Det går fort och tänk på att skalen blir varma.

Rökta musslor med ört- och citronolja

TA TILLVARA
Nu är det inte massa mat på musslorna så de brukar oftast ätas upp. Skulle ni få över så är det enklaste att plocka ut musslorna ur sitt skal, sedan spara eller frysa musslor och spad separat.
/Kristin

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Kristin Johansson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen