Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 31/12 2021
tema postad 2 år sedan

Bojkotta Black Friday – kylskåpsrensa med oss

blog-image

Varje år slängs cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person och 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken, en svindlande siffra om du frågar oss och statistik som vi aktivt måste minska. Vi har därför tagit fram en guide för hur man trollar fram en festmåltid genom att rensa i skafferi och kylskåp. Inte bara ekonomiskt och hållbart utan också något som kan bli en spännande utmaning för hela familjen eller kompisgänget!

img_8704.png

1. Börja med att rensa ur kylskåpet. Ta gärna en före- och efterbild för att bevittna den stora skillnaden eller visa dina vänner.

2. Kolla alla bäst-före-datum men använd även ditt lukt- och smaksinne. Ofta går varan att använda även om datumet säger annat. Testa att smaka med ögonbindel!

3. Är det mycket mat som blivit dålig? Kylskåpstemperaturen är en viktig faktor för hållbarheten, 4-5°C är ett bra riktmärke. Rotera även varorna i kylskåp och skafferi så att du verkligen ser vad du har. Flytta fram förpackningar som är öppnade.

4. Fredagspizza är en kanonrätt för rester. Antingen är du ambitiös och sätter en egen deg, eller så kör du snabbvarianten med tacobröd. Duka upp alla rester och låt alla sätta ihop sin egen pizza. Använd till exempel tomatsås, pesto, crème fraîche eller färskost som bas och toppa sedan med övriga rester.

5. Tapas. Ett tjusigare namn på kylskåpsrensning. Ställ fram alla rester. Kan något kanske mixas till en sås eller en röra? Ta till exempel lite oliver, en kantstött tomat, lite bröd, tillsätt olivolja och mixa. Koka några ägg, ställ fram grönsaker och något gott att dricka. Klart!

6. Gör en sallad på semitorkade grönsaker. Ugnsbaka tomater, paprikor, zucchini med olivolja, vitlök, salt & peppar. Blanda med överblivet ris/potatis/pasta. Har du överbliven kyckling, tonfisk eller skinka? Toppen, ner med den i salladen!

7. Sugen på efterrätt? Mixa mjölk och den där glassen som ändå inte räcker till mer än en person. Toppa med hackade hasselnötter eller grillade marshmallowsbitar. Om äpplena/päronen blivit lite mjuka och tråkiga i skalet. Skala och stek klyftor i lite smör och strösocker så får de en läcker knäckig yta. Smula över två överblivna småkakor för lite krisp. Kanel eller kardemumma är perfekta kryddor att toppa med.

8. Saknar du något? Var lite extra modig och gå över till din granne och be om en ingrediens eller två. Ni kanske kan köra på ett knytkalas tillsammans, sharing is caring!

9. Verkar resterna okej men du ska på kalas på fredag? Frys in istället, så håller det längre.

10. Fick du till en riktig höjdarmiddag på dina rester? Ta en bild och dela ditt kylskåpsrensar-recept på instagram. Tagga oss @matpunktse och #whitefriday så lägger vi upp receptet hos oss.

7
0
Skriv en kommentar
Skribent
Carin Sofia Norén

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen