tema postad 2 år sedan

Bra saker att ha i SKAFFERIET

blog-image

Det finns många bra knep som underlättar vardagens inte alltid lika rofyllda matlagning. Ett av de bästa knepen är att alltid ha en BRA bas hemma. Samt att veta vad du har i skåpen och faktiskt använda det.

Finns det en bra bas i skafferiet så finns det alltid middag. Dessutom blir veckohandlingen lättare eftersom du kan fokusera på att skaffa de färsk- och säsongsvaror som behövs.

1016.a.jpg

I KRYDDHYLLAN

Ett basförråd av bra kryddor och smaker är en väl värd investering. Vad som är en bra bas varierar såklart från person till person, men en en bra bas kan se ut så här:

 • Salt – här finns så mycket mer att upptäcka. Flingsalt, örtsalt, smaksatt salt, havssalt. Det är även väldigt enkelt att smaksätta sitt eget salt. Köp grovsalt och mixa samman med till exempel torkade örter eller chili och mixa. Så gott!
 • Peppar. Gärna olika sorter som rosépeppar, grönpeppar eller smakblandningar som citronpeppar och limepeppar.
 • Rökiga kryddor - rökt paprika, rökt anchochili, rökt vitlök. Ett enkelt sätt att få riktigt mustiga grytor.
 • Curry, gurkmeja, spiskummin och kummin.
 • Torkade örtkryddor - basilika, oregano, timjan och rosmarin.
 • Kanel, kardemumma och stjärnanis. Användbart med både hela och malda. Även väldigt gott att ha med i matlagning.

Tänk på:

Alla torkade kryddor behöver väckas till liv för att smaka mer. Man kan mortla, mala eller krossa dem lite i handen.

Finmalda kryddor mår bra av att fräsas med i pannan. Torkade kryddor ska helst värmas upp medan färska är bäst att tillsätta på slutet.
Tänk även på att kryddor vill stå torrt och svalt - alltså inte direkt ovanför spisen.

Ibland är det bra att göra en utrensning, då är det paerfekt att göra lite egna kryddblandningar. Mortla samman slattar av oregano, rökig paprika, timjan, vitlök och ni har en färdig kryddblandning för mustiga grytor.

1027.a.jpg

I SKAFFERIET
Här ryms många saker som har lång hållbarhet. Glöm inte bort att kolla igenom så att du vet vad som verkligen finns därinne.

 • Bra buljong och fond - grönsak, höns, umami, svamp ect.
 • Grynsorter - gärna av många olika slag. Det gör det enkelt att variera middagen när man kan växla mellan ris i olika färger, bulgur, couscous, matvete,
 • Roliga pastaformer – formen har större betydelse för maten än man kan tro. Börja prova nya sorter så märker ni själva.
 • Nötter & frön - här finns mycket gott och nyttigt att välja.
  De mer prisvärda heter solrosfrön, linfrön, pumpafrön, jordnötter och sesamfrön
 • Olja - raps, oliv, och de goda smaksättarna sesamolja och kokosolja. Det finns väldigt mycket att välja på och det beror självklart på vad vi är ute efter. Förenklat kan man säga att vi har bra svensk rapsolja. Kallpressad olja till kalla rätter och varmpressat när den skall hettas upp.
 • Vinäger & ättika - balsaminvinäger, rödvins- och vitvinsvinäger samt en äppelcidervinäger. Även ättika för att göra goda inläggningar samt en mängd bra huskurer.

IMG_8824.jpg

 • Citron & lime - tokade skivor samt juice på flaska. Då vet man att det alltid finns citrus hemma. Att torka citrusfrukter är busenkelt. Bara att skiva, lägga på en bakpapperskläddplåt och torka i 100° ca 2h. Stäng av ugnen och låt stå på eftervärme över natten. Perfekt i grytor, soppa, varma och kalla drinkar.
 • Smaksättare - soja, socker, chilisås, honung, sirap, sesamolja och fisksås.
 • Linser - gärna de som inte behöver blötläggas, t. ex röda och gula.
 • Konserv & tetra - krossade tomater, bönor, linser, tonfisk, majs, matvete och oliver. Tetraförpackning är att föredra. Öpnnar ni en konservburk så förvara inte i den utan häll över i en glasburk.
 • Mjösorter - gärna av olika slag att prova sig fram med. Testa bovetemjöl och full kornsdinkel som innehåller både mycket järn och B-vitaminer.
 • Maizena, potatismjöl & ströbröd - bra till redning och bak.

Tänk på:
Enklast är självklart att förvara maten i samma förpackning som den kom i, men ibland går de sönder, kan inte stängas eller är bara inte så himla trevliga. Alla skafferier ser olika ut så välj bra förvarings-alternativ som funkar hos er. Stapelbara, avlånga, platta eller några som tål både frys och mikro.

Vilka är era bästa basvaror från skafferi och kryddhylla? Vad har vi missat? Tipsa oss gärna.

/Kristin

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Kristin Johansson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen