Jul postad 2 år sedan

Brandsäker jul

blog-image

Under jul och nyår sker flest bränder i svenska hem. Även om elden ofta går att släcka är det viktigt att i första hand försöka förebygga en brand. Här nedan har vi samlat tips hur du minimerar riskerna för bränder nu under julen.

Checklista för en brandsäker jul

Håll koll i köket

Stanna kvar i köket medan du lagar mat och håll koll på grytor och kastruller. Glöm inte att rengöra spisfläkten – fett i filtret kan börja brinna. Om olyckan är framme och något på spisen börjar brinna släcker du elden med lock eller brandfilt – använd aldrig vatten.

Släck levande ljus

Visst är det mysigt med tända ljus, men minnet är som känt bra men kort. Lämna aldrig ett rum utan att först släcka ljuset. Val av ljusstake är även den en bidragande faktor. Tänk på att ljusstakar av trä kan börja brinna, de av glas kan gå sönder, plastljusstakar kan smälta och ljushållare som fästs med sugkoppar kan ramla ner.

Elda rätt

En brasa hör vintern till, men se till att du eldar rätt i din kamin, öppna spis eller kakelugn. Sota skorstenen och gör en brandskyddskontroll.

Trasig sladd på adventsljusstaken?

Släng elektriska prylar med trasiga sladdar eller kontakter – annars riskerar de att fatta eld. Ladda dina prylar när du är hemma och är vaken, och låt din pryl ligga på hårt underlag utan närhet till material som lätt kan börja brinna eller bli varmt.

Bra att ha hemma

Brandvarnare, brandsläckare, brandfilt, vattenslang och hinkar.

Fakta om bränder i december:

  • Statistisk från landets räddningstjänster visar att det har inträffat i genomsnitt 5 800 bränder per år i bostäder de senaste fem åren.
  • Under vinter är det framför allt tekniska fel och värmeöverföring som orsakar bränder. Det kan till exempel börja rinna i värmeelement eller värmefläktar.
  • Levande ljus och soteld som hänger samman med att vi eldar i kaminen eller öppna spisen är andra orsaker som är mycket vanligare under den här delen av året.

All information i detta inlägg är hämtad från Dinsäkerhet.se som bedrivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen