Matstudion postad 1 år sedan

Charkbrickan från grillen

blog-image

Charkbricka från grillen? Absolut! Visst är det härligt att kunna ställa fram ett stort fat med godsaker från grillen på middagsbordet, likt en charkbricka? Vi delar med oss av våra bästa tips på hur du får ihop den ultimata brickan där allas önskningar går i uppfyllelse, men även vad du gör av resterna som blir över (för matsvinn vill vi alltid undvika!).

Upplägg

Är det många olika viljor kring vad som ska grillas till middag? Kanske även flera olika matpreferenser? Då är detta upplägg som klipp och skuret för er! Här är det enkelt att mätta både vuxna som barn, men där ingen behöver få något separat.

Tänk precis som när du kombinerar en ost- och charkbricka; olika texturer och smaker på ostarna och charkuterierna, med tillbehör som bröd och kex samt marmelader och färsk frukt för det lilla extra. På brickan från grillen vill vi också ha olika texturer samt smaker som kompletterar varandra. En mjuk ost, en smakrik korv, grillade grönsaker tillsammans med såser och tillbehör som binder ihop det du vill äta.

  • Smaker: Välj ut några örter och smaksättare som kan återkomma i allt från marinad till sås: detta är ett bra sätt att binda ihop allt på tallriken.
  • Texturer: Mjuka grillostar, möra köttbitar och fisk kompletteras gärna av späda grönsaker som bara får yta men som ger något på brickan en annan textur.
  • Tillbehör: Glöm inte att komplettera med till exempel grillad småpotatis, tunnbröd eller en kall krispig sallad.

Grilltips

  • Direkt och indirekt värme: Placera kolen så att du har en yta för direkt värme och en för indirekt värme: alltså att det ligger kol på en sida av grillen men inte på den andra. På detta sätt har du ett ställe på grillen som ger yta och ett ställe som tillagar/varmhåller undertiden.
  • Planera din grillning: börja med det som tar längst tid men som sedan kan ligga på indirekt värme, så som större köttdetaljer och grövre grönsaker som majskolvar eller kål. Avsluta med det som endast ska få yta eller värmas på, exempelvis späda grönsaker eller tunna bröd.
  • När grillen ändå är igång.. passa på att även grilla efterrätten!

Ta hand om resterna

Tanken är inte att det ska bli massor av mat över, utan grilla mindre av exempelvis kött, fisk, fågel, korv och ost och addera goda grillade grönsaker och tillbehör. Dessa är enkla att ta hand om dagen efter och göra nya rätter på:

  • Grillade grönsaker är goda varma som kalla. Hacka upp dem och blanda med exempelvis matvete, bulgur eller något annat gryn till en matig sallad.
  • De grillade grönsakerna är också goda att mixa ner till röror och såser, som exempelvis Mojo Rojo.
  • Pyttipanna: en rätt som går att göra på i princip allt! Färsbiffar, korvar eller kött som delas upp i mindre bitar steker du enkelt på tillsammans med gullök och potatis.
  • Kall potatis blandas enkelt upp med majonnäs och exempelvis creme fraiche till en krämig potatissallad. Perfekt att ta med till stranden!

Recept

Cevapcici

Grillad morot på hummusyoghurt med grillost och pesto

Grillad zucchini med fetaostpaket

Marinerad fläskkarré med grillade grönsaker

Grillad småpotatis

Sallad med fetaost, melon och mynta

Grillade padrones med citroner och fetaost

Mojo Rojo

Grillad ananas med vit chokladyoghurt och kokoshonung

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen