Handla mat online
enkelt & bekvämt

Spara tid, börja handla på Mat.se redan idag

SKAPA KONTO
200 KR RABATT Ange koden NY200 i kassan. Gäller nya kunder vid köp över 700kr.
tema postad 1 månad sedan

Goda recept med dadlar

blog-image

Visste du att dadeln är en exotisk frukt som kommer med många fördelar? Visst skulle jag kunna rabbla upp alla hälsofördelar och varför dadeln anses nyttig, men i detta inlägg vill jag fokusera på hur god den är och tipsa om goda rätter som du med enkla medel kan göra själv. Innan vi börjar måste en viktig frågan besvaras - Hur uttalar ni dadlar? D-a-dlar eller daddlar? Kommentera och berätta, för vi kan helt enkelt inte enas på kontoret!

Dadlar kan användas vid flera tillfällen, däribland till bakning, i filen, som snacks eller i härliga sallader. Dessutom är de populära att ha med på tapasbordet! Du kan hitta torkade och färska dadlar i vår butik. Den torkade är i regel sötare till smaken. Färska dadlar är också gott, men ha i åtanke att de är känsliga för värme och förvaras helst i kylskåpet. Nedan hittar du fem supergoda recept med dadlar - håll i hatten!

Dadlar & mandelsmör

Du behöver
12 dadlar
0,75 dl mandelsmör
1 nypa havssalt

Gör såhär
1. Öppna dadlarna på långsidan och kärna ur dem. Fyll dem därefter med mandelsmör. Om du föredrar jordnötssmör så fungerar det minst lika bra att ta det istället.
2. Lägg in de fyllda dadlarna i frysen och låt de frysa innan du äter dem. Om du föredrar att inte göra det så hoppar du direkt till steg 3.
3. Lägg upp på ett serveringsfat och strö på havssalt.

Dadelbollar

Du behöver
10 dadlar
2,5 dl havegryn
1,5 msk kakao
0,75 dl kokosolja
2 msk kaffe
1 nypa havssalt
Valfri garnering

Gör såhär
1. Lägg ned ingredienserna i en matberedare och mixa ihop dem.
2. Rulla bollar i önskad storlek, förslagsvis en lite mindre storlek då de ibland upplevs en aning mäktiga.
3. Rulla bollarna i valfri garnering (exempelvis kokos, havregryn, torkade bär eller granola)
4. Ställ in dem i kylen minst 30 minuter innan servering.

Vegansk kladdkaka

Du behöver
395g svarta bönor
150g färska dadlar
1 dl kikärtsspad
0,5 dl kakaopulver
1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
3 msk kokosolja

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa samman bönor och dadlar till en slät kräm med en matberedare.
3. Tillsätt kokosolja, kakao, bakpulver, salt och vaniljpulver.
4. Vispa kikärtsspadet med elvisp till ett vitt och fast skum.
5. Vänd ned skummet i bönblandningen med en slickepott.
6. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en liten form (cirka 18 cm) med löstagbar kant. Smörj formen med kokosolja.
7. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Grädda kakan i cirka 20 minuter. Den ska ha torkat till på ytan, men fortfarande vara lös i mitten.
8. Låt kakan kallna. Pudra slutligen florsocker eller kakao över kakan, eller addera lite frysta eller färska bär.

Baconlindade dadlar

Du behöver
8 dadlar
4 baconskivor
Rapsolja
Tandpetare

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Ta ut eventuella kärnor ur dadlarna och halvera baconskivorna på tvären.
3. Linda en skiva bacon runt varje dadel. Om dadeln är stor kan du skiva dadeln på mitten.
4. Olja in en ugnssäker form och lägg i dadlarna och häll en droppe olja på varje baconlindad dadel.
5. Låt vara i ugnen i cirka 10 minuter, tills baconet blivit krispigt.
6. Ta ut och servera med en tandpetare i varje dadel.

Bananbröd med dadlar

6ddc66ee-ca2b-4b8c-afa7-5299ca37a502.pngDu behöver
8 dadlar
4 ägg
3 bananer (desto mer mogna, desto sötare)
1,5 dl riven kokos
2 1/2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
3 msk smält kokosolja
1 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
Valfria nötter, exempelvis valnötter eller mandlar

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 180°C.
2. Mixa ihop banan och dadlar med en matberedare.
3. Tillsätt resterande ingredienser (ägg, kokos, mandelmjöl, bakpulver, kokosolja, vaniljpulver och flingsalt) och mixa det väl. Om du vill ha nötter i brödet, krossa dem och addera dem till smeten i detta steg.
4. Ta fram en brödform med bakplåtspapper och häll därefter smeten i formen.
5. Grädda brödet i mitten av ugnen (med varmluftsugn) i cirka 45-50 minuter. Håll koll på brödet tills det får en fin gyllenbrun färg, känn därefter om det är färdigt. Brödet ska vara mjukt men inte kladdigt i mitten.
6. Låt svalna innan servering!

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Rebecka Risholm

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen