Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 28/02 2021
Matstudion postad 7 månader sedan

Dags att lägga rabarber på rabarber

blog-image

”Jag föredrar faktiskt regn måste jag säga, och gärna kalla vintrar”. Känner du någon som hade kunnat säga så? Vi är inte många som föredrar regn och kalla vintrar framför sommar och sol, men faktum är att en primör som vi håller väldigt kär känner just precis så: vi pratar om rabarbern.

Rabarber finns runt om i hela landet tack vare att den är så lättskött och att den trivs ovanligt bra i vårt nordiska klimat. Som nämnt ovan föredrar rabarber en svalare plats, utan alltför stark sol. Den har inget emot kylan utan behöver rent av en köldknäpp för att komma igång och skjuta nya skott på våren. Dessutom kommer den år på år utan att du som odlare behöver göra några större insatser, mer än att skörda och njuta av de sötsyrliga stängerna. För rabarbern går att använda till mer än bara fyllning i smulpajen. Den går även utmärkt att använda i salta rätter som i grytor eller som en uppfriskande kompott till fisken. Får du rabarber över går det bra att skära ner i mindre kuber och frysa in.

3 oväntade fakta om rabarber

  • Tack vare sin kärlek för kallare klimat är rabarber en av få växter som går att odla på Grönland
  • Den sötsyrliga ”frukten” är egentligen en grönsak (men klassas som frukt)
  • Forskare upptäckte 2014 att en molekyl som finns i rabarber kan användas för att bilda ett så kallat flödesbatteri som kan lagra förnybar energi

Matrabarbern finns i flera hundra olika sorter. Den vi ofta odlar här i våra nordiska trädgårdar är en variant på sorten Victoria som ger en bra skörd och har ganska grova och gröna stjälkar. Andra sorter som kommit fram under 1900-talet är bland annat Barbro och Berit som båda är mer färggranna än Victoria och har en kraftfull rabarbersmak. De flesta rabarberplantor kan skördas två till fyra gånger på försommaren och sedan igen på sensommaren. Det finns alltså många tillfällen att njuta av rabarber, och här är några av våra favoriter:

Snabbfakta

  • Säsong: Juli-Oktober (Sverige)
  • Ursprung/växer: Odlingsväxt. Föredrar en svalare plats utan allt för stark sol
  • Förvaras: Kallt. Går att skiva och frysa in. Konserva genom att koka sylt, marmelad eller safta
  • Hållbarhet: Cirka 5-7 dagar i kylskåp

4 rabarber-recept

Rabarber- och vaniljbullar med rostade pumpakärnor

Smulpaj med rabarber och kallrörd vaniljsås

Jordgubb- och rabarbersoppa med kardemummakräm

Rabarberketchup

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen