Leverantörer postad 4 år sedan

Det är svårt att välja rätt

blog-image

Hela tiden ställs vi inför massor av val, en del är enkla och en del är betydligt svårare.

val.jpg

Medveten konsument

Vem är du när du handlar, hur väljer du vilken vara som hamnar i varukorgen? Är det viktigt varifrån äggen kommer eller är det priset som avgör? Jag väljer nästan alltid ekologiska ägg och känner att nu har jag gjort helt rätt. Men är det verkligen sant?

Bra varor

Hur mycket kan man som kund lita på butiken? I den bästa av världar så borde ju de som köper in varorna välja bort ”dåliga” produkter. Produkter som inte är bra för miljön eller människor och produkter som innehåller tillsatser.

Kanske borde ansvaret ligga ännu högre upp i kedjan, hos leverantörer och tillverkare? Tyvärr styr pengar och vi måste vara beredda att betala för bra produkter.

Som leverantör kan mat.se ta beslut som att bara sälja bra ekologiska bananer. Vi är många som har sett dokumentärer och filmklipp om hur fulbananer odlas och hur det påverkar dem som arbetar på plantagen.

Djurens Rätt vs. Dava Foods

Häromdagen fick vi besök av Nathalie Söderström och Anna Harenius från Djurens rätt och samtidigt var Åke Häljestig från Dava Foods på plats som representant för svensk äggindustri.

Trots att Djurens Rätt i grund och botten förespråkar veganism arbetar man för att den animaliska produktionen sker på ett så bra sätt som möjligt för djuren. Just nu fokuserar de på att få bort värphöns i burar och därmed ägg från burhöns från butikerna. Att bjuda in till samtal är ett bra sätt att få mer information och få mer än en vinkel på argumenten.

Efter en genomgång av vårt äggsortiment kunde vi alla konstatera att vi inte säljer några ägg från burhöns. Det betyder att äggen hos mat.se kommer från frigående höns inomhus och utomhus. Dessutom säljer vi ekologiska ägg.

hen.jpg

Hurra, eller?

Vi drar alltså ytterligare ett strå till stacken och säljer inga burägg. Men det är ändå en bit kvar innan vi kan vara helt nöjda. Livsmedelsföretag som använder ägg som en ingrediens behöver också förstå vikten av sina val. Ibland kanske inte bara priset på ägg ska vara avgörande.

Länkar

Lantägg, Dava Foods

Djurens Rätt

0
0
Skriv en kommentar
Skribent

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen