Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 31/08 2020
Hållbarhet postad 2 veckor sedan

Tänd när du släcker ner

blog-image

Earth Hour är som bekant ett globalt initiativ där hundratals miljoner människor släcker lamporna för att uppmärksamma världens ledare, politiker och företag på klimatfrågan. Men det handlar också om att inspirera allmänheten till att leva mer klimatsmart de övriga 8759 timmarna av året när det inte är Earth Hour. Där handlar en stor och viktig del om maten vi äter. På Mat.se tänker vi därför mycket på vilket avtryck vi och våra kunder gör på vår planet. Vi tänker faktiskt på det jämt. I slutet av förra året lanserade vi till exempel som första butik i världen ett nytt ”grönt jämförpris” där tusentals varor har märkts med ett klimattal som du kan ta hänsyn till när du handlar, precis som man brukar göra med vanliga jämförpris. Läs vidare för att höra mer om vårt gröna jämförpris och andra klimatfunktioner, men också fler ätbara tips inför Earth Hour.

Håll utkik efter lövet

Det gröna jämförpriset finns utmärkt bredvid många av de vanligaste matvarorna i vårt sortiment i form av symbolen ”Lövet”. Lövet visar måttet CO2e/kg som anger produktens klimatpåverkan i form av mängden koldioxidutsläpp per kg produkt. Saker som påverkar utsläppet är om varan har åkt långt, fabrikens energiåtgång eller hur mycket energi som gått åt för att framställa till exempel fodret i produktionen. Exempelvis så har potatis ett lägre klimattal än ris, nötkött har högre tal än kyckling och så vidare. Ibland så kan samma typ av vara olika tal beroende på hur och var de producerats. Testa att jämföra produkter och ändra lite i dina vanor så kan skillanden på handling bli stor!

Variera mer med klimatsmarta val

Vi har alla våra favoriter när det gäller mat, och vi handlar ofta efter gammal vana. Men det går att göra små förändringar som har stor effekt. Klimatsmart Val-­funktionen hjälper dig när du söker efter vanliga matvaror så som mjölk, nötkött och korv och du får förslag på alternativ som har lägre CO2e ­tal. Kanske hjälper det dig att tänka nytt och skapa mer variation på matbordet?

Ett kvitto på att du handlar rätt

På din statistiksida hittar du ditt klimatkvitto där du ser det totala avtrycket för vad du har handlat. Redan nu kan du som kund se dina 12 senaste köp! Statistiken uppdateras efter varje leverans och du kan följa hur du minskar ditt klimatavtryck över tid. Visst är det fint att få ett kvitto på att ju mindre du påverkar, desto mer påverkar du!

Saker du kan tillaga utan elekticitet

Nog om oss. Nu handlar det om Earth Hour den 28 mars och vi vill ge tips på saker att tugga på när lamporna är släckta och elen är avstängd. Tänd ljus istället och ha en mysig mörkerfest med klimatsmart mat. Våra bästa tips kommer här.

Ostbricka
Plockmat är verkligen underskattat, det passar dessutom perfekt under Earth Hour eftersom det kan ätas kallt. Goda ostar, oliver, chark, bröd och goda dippsåser är bara några exempel på saker som kan plockas från brickan i skenet av stearinljus. Vi har en inköpslista till ostbrickan och recept på några andra godsaker som tillagas vid sidan av.
Till receptet >>

Fruktsallad
Fruktsallad är otroligt enkelt, gott och går hem hos alla. Klicka bara hem dina favoritfrukter, hacka upp och servera med glass, grädde eller vad du vill. Vill du maxa din sallad och göra den ännu lite sötare så vill vi tipsa om att toppa med maränggrädde, chokladbitar och/eller häll över innehållet i passionsfrukt.
Till fruktavdelningen >>

Chokladbollar
Chokladbollar kan nog vara det perfekta godiset att mumsa på under Earth Hour. Smeten kan du röra ihop utan någon ström och det är också något som barnen tycker om att baka. Du tänker kanske på klassiska chokladbollar nu, rullade i pärlsocker eller kokosflingor - men det finns en hel värld av chokladbollar där ute som väntar på att upptäckas. Vi har valt att göra dadel och nötbollar den här gången.
Till receptet >>

1
0
Skriv en kommentar
Skribent
Rebecka Risholm

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen