Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 28/02 2021
Klimatsmart postad 8 månader sedan

En klimatsmartare semla

blog-image

I höstas klimatmärkte vi 3000 produkter ur vårt sortiment med ett CO2e-tal. Detta för att du som kund lättare ska kunna navigera dig fram till bättre klimatval när du handlar. Vi vill såklart inspirera dig vidare även i köket så vi bakade en vegansk bulle, fyllde den med en massa gjord på hälften mandel och hälften solrosfrön, vispade växtbaserad grädde och avslutade såklart med ett rejält florsockermoln. Vad fick vi då? Jo, en klimatsmartare semla!

Låt oss grotta ner i detaljerna för att reda ut det där med "klimatsmartare". Här är det CO2e-utsläppen per kg som vi kikat på med hjälp av de siffror som vi har tagit fram i samarbete med forskningsinstitutet RISE.

Bullen

Om vi börjar med ingredienslistan som utgör vetebullen hittar vi två produkter som drar iväg vad gäller CO2e: det är mejeriprodukter som smör och mjölk. Vi valde då att ta det ett steg till och skapa en vegansk bulle och använde oss istället av växtbaserat margarin och havredryck. Sedan hoppade vi över att pensla bullarna med ägg utan smälte istället margarin att pensla med.

Massan

Den klassiska mandelmassan är egentligen inte så tokig vad gäller CO2e-utsläpp men här är det istället vattenåtgången för mandlarna som drar iväg. För att lätta upp stämningen lite, men utan att tumma på smaken, fick hälften av mandlarna (2,6 CO2e) ge plats åt solrosfrön (1,5 CO2e). Med hjälp av bittermandelarom så är det ingen frågan om saken - massan smakar minst lika mycket mandel som den klassiska mandelmassan.

Grädden

Sist, men inte minst tar vi en titt på grädden. Vanlig vispgrädde som är gjord på komjölk har ett klimatavtryck på 4,2 CO2e. Här valde vi istället en växtbaserad grädde som gjorde att utsläppen blev mer än 50% mindre. Hurra!

Vill du också göra en klimatsmartare semla? Klicka hem hela receptet här ››

2bf08aac-8b34-4a01-af74-ab0575dcde52.png

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen