Skördetid postad 2 år sedan

Enkla kantarellrecept - genvägen till skogen

blog-image

Är du också en av dem som förgäves vandrar runt i skogen utan att komma över det där som alla kallar för ”skogens guld”? Vi pratar såklart om svamp, och i synnerhet herr Kantarell. Ingen fara, det finns genvägar till att få äta den där goda svamprätten utan att först ha spenderat x antal timmar med planlöst vandrande i skogar och snår.

Men först, låt oss ta en titt på vår mest omtyckta matsvamp: den gula kantarellen

Bland barr- och lövskog, över hela Sverige, hittar du den gyllene svampen som tittar upp ur fuktig jord någon gång i början av sommaren och växer sedan långt in på senhösten. Beroende på regn, torka och frost kan svampen även stötas på under övriga delen av året. Kantarellen växer ofta i kluster, så hittar du en finns det med all säkerhet fler i närområdet. De växer även på samma ställe år efter år. Det är inte för inte som vi gärna håller "våra" svampställen hemliga..

Utseende
Hela fruktkroppen är gul, med gulvitt kött. Hatten på svampen är trattformad där översidan är slät, ofta med vågig hattkant, medan undersida har grenade åsar som löper ner på foten. Kantarellen har en något skarp smak och fruktig doft som är svår att ta miste på.

Förväxling
Det finns inga giftsvampar i Sverige som liknar kantarell men en ovan svampplockare kan förväxla den med antingen narrkantarell eller blek kantarell. De är alltså inte giftiga men saknar matvärde, vilket betyder att de inte smakar särskilt gott.

Rensa, förvälla och förvara
Det enklaste sättet att rensa kantareller är att börja redan ute i skogen när du plockar dem. Med hjälp av en svampkniv kan du borsta bort jord, löv, barr och skära av den jordiga biten av foten. Väl hemma kan du finrensa svampen där allt smuts tas bort. Skölj helst inte av svampen, då vi hellre vill ta bort vätska än tillsätta. Men om jord och barr inte vill försvinna enbart av att svampen borstas så kan du skölja den under kallt vatten i en sil och sedan torka av med hushållspapper.

Förvara sedan svamp i kylskåp eller på annan sval plats, gärna i en papperspåse, om du inte ska äta svampen direkt. De håller då i några dagar. Om du inte ska äta svampen direkt så bör du förvälla dem. Det betyder att du hastigt kokar upp svampen utan matfett eller kryddor. Det gör man för att stoppa svampenzymernas nedbrytningsaktivitet men också för att överflödig vätska ska försvinna. Dela upp större svampar i mindre bitar och värm på medelvärme i en kastrull med lock och koka i 10-15 minuter (om svampen är fast kan du hälla i lite vätska i kastrullen så att den inte bränner fast). Tillaga sedan svampen direkt eller låt svalna och frys in i portionspåsar. Ska du frysa in din svamp så tillsätter du inte något matfett eller några kryddor (då blir hållbarheten avsevärt kortare).

Den gula kantarellen blir besk och lite seg när den torkas och lämpar sig därför inte för det. Där gör sig istället trattkantarellen bättre. Dock går det även att sylta kantareller vilka håller upp till tre månader som de förvaras svalt.

Smaksättare färdiga att använda

Det finns några enkla knep för att få den enklaste pastan att andas skog. Middagen blir förtrollande god, och går fortare att göra än du hinner säga "snabbmat".

- Fond: smak i koncentrerad form! Byt ut kött- eller grönsaksfonden till svampfond för en rätt fullpackad med umami. God att använda oavsett om det finns någon svamp eller inte i såsen eller grytan

- Smaksatt färskost: bre den smaksatta färskosten på en bit bröd, riv över en god ost och grädda i ugnen för en enkel, och lite fuskig, "svamp"macka

- Smaksatt crème fraîche: likt färskosten sätter en smaksatt crème fraîche pricken över i:et på exempelvis din krämiga pasta

- Konserverad svamp: året runt hittar du också konserverad svamp i butiken. Häll av och stek bort vätskan innan du använder den i din rätt

Snabbfakta

 • Säsong: Juli-Oktober (Sverige)
 • Ursprung/växer: Löv- och barrskog
 • Förvaras: Färska 0-4 °C. Går att förvälla och frysa in, torka
 • Hållbarhet: Cirka 1 vecka (Torkade i förslutet kärl i rumstemperatur har lång hållbarhet)

Enkla kantarellrecept

Kantarellstuvning

Just nu har vi färska kantareller i butiken, men året runt hittar du också svamp på burk så att du alltid kan njuta av våra kantarellrecept. Exempelvis är en svampstuvning god till olika typer av halvfabrikat som ostpaj eller till din pasta, macka eller varför inte i en pannkaka?

Mac, kantarell and cheese

Den amerikanska klassikern som fått ett rejält uppsving med hjälp av smaksatt crème fraîche och svampcrème.

Smördegspizza med svampcrème

En frasig pizza som fungerar lika bra som tilltugg/snitt som huvudrätt tillsammans med en grönsallad.

Köttbullar med mos, lingon, kantareller och gräddsås

Mer klassiskt än såhär blir det inte. Passa på att laga nu när det finns kantareller både i skogen och butiken, eller använd smaksättare som fond, crème fraîche eller kantareller på burk.

Okonomiyaki med stekta kantareller

När den koreanska pannkakan möter Sverige kan det bli såhär: kantareller, dill och lingon i en härlig symfoni!

Vegetarisk skavgryta med kantareller och lingon

En rätt som är fullpackad med smaker från skogen, avnjut tillsammans med potatismos för den ultimata värmande maten.

Kantarellsoppa

Lika solig som denna soppa är i skålen är den även för själen - len och mjuk med djupa smaker.

Zucchini- och svampsallad

Även zucchini är just nu i säsong och utgör här basen i en matig sallad tillsammans med stekt svamp.

0
1
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla
 • Kristin Johansson postad 2 år sedan

  Härligt!

  Svar Avboka
  • Julia Thielen postad 2 år sedan

   Kul att du tycker det Kristin!

   Svar Avboka

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen