Leverantörer postad 2 år sedan

Ett besök hos Fiskgrossisten i Lysekil

blog-image

Vi tog ett snack med en av våra fiskleverantörer Tobias på Fiskgrossisten i Lysekil för att bland annat höra mer om hur livet som fiskgrossist är, men även vilken fisk som är favoriten..

Hej Tobias!

Vi tror att det är många som äter den där panerade torskfilén en helt vanlig onsdag, utan att reflektera över hur den kom dit. Konsumenter är vana vid att kunna välja och vraka i butiken, utan några begränsningar i utbud, men för en fiskgrossist ser det lite annorlunda ut. Vi skulle vilja veta mer om vägen för fisken från auktionen till butiken, men också om hur livet som fiskhandlare faktiskt är.

Kan inte du berätta om en helt vanlig dag för dig och dina kollegor?

Vi öppnar upp Fiskgrossisten klockan fem varje dag. Då går vi igenom dagens beställningar, inventerar lagret och börjar färdigställa det första ordnarna för utkörning. Efter det går färden mot Göteborgs fiskauktion. Där går min kollega Carl och jag igenom dagens tillgång. Fiskauktionen startar halv sju och brukar en vanlig dag hålla på i cirka två timmar. När vi gjort våra inköp med räkor, kräftor och fisk så meddelar vi Johan och Hanna på vår säljavdelning vad vi har gjort för inköp så de kan meddela våra kunder om dagens priser och utbud. Därefter så lastar vi våra bilar för avfärd mot vår anläggning i Ytterby utanför Kungälv. Väl på plats så lossar vi bilarna för inleverans och allt sorteras i kylarna. Packningen fortsätter och våra sista bilar lämnar Ytterby innan lunch för leverans till kunder allt emellan Varberg i söder till Strömstad i norr.

Skiljer sig ert arbete från andra grossister?

Vi arbetar väldigt nära marknaden och försöker alltid vara på tårna vad som efterfrågas i kvalité, varor och snabba leveranser.

Var håller Fiskgrossisten i Lysekil till och var kan kunder handla er fisk?

Vår anläggning ligger i Ytterby utanför Kungälv här på Västkusten. Där distribuerar vi fisk och skaldjur till restauranger, butiker, näthandel och kommunala anrättningar.

Hur många är ni som jobbar på Fiskgrossisten i Lysekil?

Vi är femton personer i företaget idag.

En fråga som är svår att undvika just nu, och som är intressant att veta mer om är hur livet som fiskhandlare är nu när världen är med om en epidemi?

Det har varit en annorlunda tid som för de flesta. Vi märker av en stor osäkerhet bland kunderna. Försäljningen har gått bra i detaljhandeln men på restaurangsidan har av förklarliga skäl försäljningen varit väldigt minimal. Vi försöker stötta kunderna så gott vi kan. Ofta försöker vi gemensamt diskutera fram nya lösningar och idéer.

Nya lösningar och idéer har det verkligen funnits gott om vilket är häftigt att se! Just nu går vi snart in i sommarmånaderna, så vilken fisk är i säsong just nu (maj/juni)?

Makrillen är en fisk som det är gott om just nu. Den vandrar hit på vår och försommar.

Vad är viktigast att tänka på när en kund ska handla fisk?

Det viktigaste är att få fram exakt vad kunden vill ha. Inom fiskbranschen kan tex torskfilé och torskfilé vara två helt olika produkter. Det kan vara med skinn, benfri och sedan klassas den in i fem olika storlekar.

Sist men inte minst är vi nyfikna på vilken fiskrätt som är din favorit?

Min favoritfisk är helt klart torsk. Mild och fin i smaken och går att variera i det oändliga. Allt från klassikern torsk med äggsås till ceviche.

Stort tack till Tobias från Fiskgrossisten i Lysekil för pratstunden!

På tal om fisk blev vi extra sugna på Tobias favoriträtter:

Ceviche på torsk med havtorn, äpple och friterade rispapper

Kokt torsk med äggsås

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen