Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 28/02 2021
tema postad 9 månader sedan

Ett svinnsmart storkok

blog-image

VI kan kalla det resursmart, klimatsmart, nyttigt och bra. Eller så kan vi säga billigt, enkelt och tidsbesparande. VI pratar om att sluta se på matrester som något vi måste ta hand om och istället se det som den smarta middagslösningen det är.

Matrester behöver inte handla om att äta samma mat flera dagar i rad. Det behöver inte handla om att det är någon stackare i familjen åkte på nitlotten att äta upp matresten eller att det är enormt resursslöseri att slänga en potatis. Nej, det handlar om att få in ta-tillvara-tänket och ta med matresterna in i nästa måltid.

Ett bra sätt att få in det tänket är att redan när ni lagar maten tänka några steg längre. Sen när ni gjort det några gånger så kommer det gå av bara farten och det kommer kännas alldeles tomt i kylen när ni inte har några rester att jobba vidare på. För SOM det sparar både tid och pengar i köket.

IMG_7341 kopia.jpg

Hur ett storkok blir flera middagar.

Här har vi puttrat på en stor gryta CHILI SIN CARNE. Vill man ha sin chili con eller sin carne, det vill säga med eller utan kött - det bestämmer man såklart själv. Ett bra sätt att testa sig fram är även att köra hälta/hälta.

Vad man än väljer så är en färsgryta med mycket smak en grym matrest att bygga vidare på. När vi väl lagar mat så kan vi enkelt laga lite extra. Frys in det som blir över och/eller preppa för nästa middag.

Vill man inte frysa in utan äta det några dagar i rad så kan man lägga lite mer krut på att variera smaken.

IMG_7443.jpg

La FRITTATA, eller om man hellre vill kalla det omelett. Vilket som så är det en perfekt rätt att samla ihop vad som finns i kylen.

Enklast är att använda en stekpanna som går bra att ha i ugnen. Att först steka på för att sedan låta den gå färdigt i ugnsvärmen. Tänk bara på att berätta för de andra kring bordet att pannan är varm.

Ofta är matresten tacksam att vispa ner tillsammans med äggen, eller fräsas på i pannan innan eller som här - klickas ut i pannan innan den skall in i ugnen. Det beror på vad det är för matrest.

IMG_7400 kopia.jpg

La Quesadilla är en perfekt rätt att använda matrester till.

Allt som behövs är tunnbröd av någon form, lite matrester och lite ost. Sen får man naturligtvis fylla på med mer smakar och fyllning om man vill det. Det är även en bra rätt att görmma grönsaker till kräsna barn. Barn får äta bröd med händerna till middag och tenderar att vara nöjda med det.
Man kan värma den direkt i en torr, het panna och grädda tills den fåt fin färg. Vill man ha ännu mer smak så kan man addera olja, kokosolja eller smör. Det funkar även fint att grädda dem i ugnen.

IMG_8003.jpg

Pasta på resten
Pasta i någon form har vi oftast hemma i skåpen. Ett mycket enkelt sätt att ge nytt liv till en matrest. En liten skopa gryta, soppa eller sås kan förlängas med lite kryddor och något krämigt för att sen ge smak åt en hel kastrull pasta.

Vill man hellre göra en pastasås så kan man mixa upp sin gryta och addera lite nya smaker och något krämigt.

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Kristin Johansson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen