Fem veganska julbak

Det må vara sällsynt med rött kött och exotiska frukter när det kommer till julbaket, men även här finns det såklart mer klimatsmarta val att göra.
I de flesta bakverk går det att byta ut smöret, med en klimatpåverkan på 8,0 CO2e, mot olja eller margarin som har runt en fjärdedel av smörets klimatpåverkan. Andra mejeriprodukter så som grädde och mjölk finns det också alternativ till i form av växtbaserade motsvarigheter. Här kan du minska klimatpåverkan med mer än 50%. Kanske bakar du även något med mandel, frön eller nötter? Exempelvis är mandel vanligt förekommande i bakverk nu under juletider. Klimatpåverkan från mandel är relativt låg, här är det istället högre påverkan på vattenresurser. Ta en titt på var nötter, frön och mandlar kommer ifrån, och om du har möjlighet är det bra att välja ekologiska produkter vilket även bidrar till att bibehålla en biologisk mångfald.
Är du sugen på ett mer klimatsmart bakverk eller godis till jul tipsar vi här om hur du kan uppdatera efterrättsbordet: