tema postad 5 månader sedan

Fiskguiden - välj bra fisk i fiskdisken

blog-image

Har du koll på om det är laxen, torsken eller kanske sillen som är det mest hållbara valet när det står fisk på menyn? Det är inte alltid ett enkelt val att välja rätt då det finns en del fula fiskar i fiskdisken. Här reder vi ut de olika märkningarna, fångstmetoderna och ger enkla tips på hur du kan tänka vid val av fisk.

Varför är val av fisk viktigt?

Fisk är något som det rekommenderas att äta flera gånger i veckan. Det har många hälsofördelar och kan även, om det görs rätt, ske på att hållbart sätt. Problemet idag är att fisket är svårt att kontrollera. 90 procent av världens fiskbestånd är överfiskade eller fiskas till maximal kapacitet (Naturskyddsföreningen, 2022) och odlingar bidrar till övergödning och förstörda havsmiljöer. Även fångstmetoder påverkar: redskap förstör havsbotten, vissa metoder medför stora delar bifångst (alltså oönskade fiskarter som det inte var för avsikt att fiska upp) och fiskebåtar släpper ut mycket avgaser.

Fyra snabba tips för mer hållbara val:

 • Ät olika sorters fisk: Att äta olika sorters fisk är inte bara bra för hälsan utan även miljön eftersom att det minskar trycket på några få arter.
 • Välj MSC-, ASC- och KRAV-märkt fisk: I märkningar såsom MSC, ASC och KRAV så ska hållbara fiskemetoder ingå i bedömningen. Det betyder att om du väljer miljömärkt fisk och skaldjur så ska hållbart fiske vara en självklarhet.
 • Uppmärksamma fångstmetoder och svaga eller rika bestånd (arter): Fångstmetoder där det krävs att redskap (ex. trål) aktivt dras med hjälp av en eller flera fiskebåtar har stor påverkan på miljön. Detsamma gäller fiske från svaga bestånd där det tar längre tid att fånga samma mängd fisk. Välj hellre fisk från starka bestånd där redskap som långrev, nät eller bur används.
 • Spana in WWFs Fiskguide: Guiden finns som app – då har du en hjälpande hand varje gång du ska handla.

Vad är WWFs Fiskguide?

WWF har tagit fram tre olika guider som hjälper konsumenter att göra hållbara val när det kommer till kött, fisk och vego. I deras fiskguide får 80 olika fisk- och skaldjursarter grönt, gult eller rött ljus vilket talar om för konsumenten vilken fisk som är okej att äta ur ett hållbarhetsperspektiv. Kriterierna som gäller för fiske och fiskodlingar är:

 • Hur fisk- & skaldjursbestånden mår så att överfiske undviks (alltså att fisken utrotas.
 • Om kontrollen och förvaltningen är effektiv.
 • Hur fisket påverkar ekosystemet (exempelvis vad för typ av fiskeredskap och vilka bifångstmängder det ger).
 • För uppfödning granskas även val av foder och dess ursprung samt sociala och etiska rättigheter för de anställda.

Vad står märkningarna för?

Att välja fisk med följande märkningar är en bra riktlinje om du vill göra ett hållbart val i fiskdisken. Vill konsumenter göra mer hållbara val talar det i sin tur om för leverantören att de bör göra detsamma. Låt oss guida dig i märkningarna:

MSC
MSC står för Marine Stewardship Council och är en internationell organisation som utformat standarder för hållbart fiske. MSC jobbar för att fisk och skaldjur som vi fiskar ska fiskas på ett hållbart sätt där havets resurser bevaras och havsmiljön påverkas så lite som möjligt.

ASC
ASC (Aquaculture Stewardship Council) är motsvarigheten när det kommer till odlad fisk. De granskar bland annat miljö- och sociala aspekter bland odlingarna.

KRAV
Detta är en svensk märkning som tar hänsyn till bestånd, bifångst, påverkan på havsmiljön samt vilken miljöpåverkan som fiskebåtarna för med sig.

Visste du att!

 • Musslor är ett bra val: de kräver inget foder då de äter växtplankton och alger i vattnet= bättre vattenkvalité.
 • Ät gärna fisk som lever i stim då dessa kan fiskas med snörpvad och flyttrål och där mycket fisk kan fångas på kortare tid. Dessutom är bifångsten och bottenkontakten mindre.
 • Djuphavsfiskar som växer långsamt på grund av sen könsmognad är känsliga för överfiske och bör därför undvikas. Dessa är bland annat hälleflundra, marulk, kungsfisk/uer, rödtunga och havskatt.

Källor: WWF, MSC, Kokaihop, Naturskyddsföreningen, Norskfisk, Spisa & Livsmedelverket

1
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen