Klimatsmart postad 1 år sedan

Grönsakskalendern

blog-image

Finns det något godare än att bita igenom en saftig och solmogen tomat om sommaren, eller att avnjuta de där första späda färskpotatisarna? Att handla grönsaker i säsong är inte bara en härlig smakupplevelse, det finns fler fördelar med att slänga ett öga på grönsakskalendern när du handlar nästa gång. Du kan enkelt ladda ner din egen grönsakskalender här. Spara den på din dator/surfplatta, eller skriv ut och häng upp på kylen!

Fördelar med att handla grönsaker i säsong:

 • Det smakar bättre. Vi alla vet hur mycket godare de svenska grönsakerna, som fått mogna i sin egen takt, smakar – som en smakexplosion! Importerade grönsaker plockas ofta från träd och buskar innan de har mognat klart så att de istället kan mogna under transporten.
 • En fördel för klimatet. Det krävs inga långa flygtransporter för dessa råvaror och inte heller energikrävande växthus för att återge det varma klimatet som råvaran kräver. Ju kortare vägen från jord till bord är desto bättre.
 • Billigt och bra för plånboken. Tänkt själv: finns det en tomat som alla vill ha kan den säljas för dyra pengar. Under sommarmånaderna när de finns i överflöd kan vi passa på att frossa.
 • Mer näringsrikt. Importerade grönsaker som färdats en lång väg för att nå ditt middagsbord förlorar både kvalité och näring på sin resa då de plockas innan mognadsprocessen är slutförd. Att välja säsongsbaserat och svenskt gör därför gott även för näringsinnehållet i råvaran.
 • Rolig och utmanade matlagning! Tjusningen som finns i de olika årstiderna, där vi gör olika aktiviteter under vinter, vår, sommar och höst, samma tjusning finns i att använda råvaror i säsong. Undvik dina rutinmässiga inköp och testa istället en råkostsallad under vintern när kålen finns i överflöd, och njut av svensk krispig gurka under sommaren.

Grönsakskalendern

Året om: Potatis, Morot, Kålrot, Palsternacka, Rotselleri, Rödbeta

Januari

Februari

Mars

April

Maj

Juni

Juli

Augusti

September

Oktober

November

December

7
1
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla
 • Magdalena Kaplan postad 1 år sedan

  Lite tråkigt att ni tipsar om grönsaker i säsong och så har ni inte alla i sortimentet. Svartrot nu i mars exempelvis, är det så att ni uppmanar mig att handla någon annanstans än på mat.se?

  Svar Avboka
  • Julia Thielen postad 1 år sedan

   Hej, Tack för din kommentar! Vi är glada att du gärna vill handla efter säsong, det är något vi brinner för och det är därför vi satt ihop denna guide. Vår förhoppning är att våra klimattips ska inspirera er kunder att handla både mer klimatbra och efter säsong oavsett om ni kan handla hos oss eller inte. Självklart vill vi helst att det ska gå att handla hos oss och vi jobbar ständigt med att utveckla och bredda vårt sortiment. Med vänliga hälsningar, Julia på Matredaktionen

   Svar Avboka

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen