Grönsakskalendern

Finns det något godare än att bita igenom en saftig och solmogen tomat om sommaren, eller att avnjuta de där första späda färskpotatisarna? Att handla grönsaker i säsong är inte bara en härlig smakupplevelse, det finns fler fördelar med att slänga ett öga på grönsakskalendern när du handlar nästa gång. Du kan enkelt ladda ner din egen grönsakskalender här. Spara den på din dator/surfplatta, eller skriv ut och häng upp på kylen!
Fördelar med att handla grönsaker i säsong:
- Det smakar bättre. Vi alla vet hur mycket godare de svenska grönsakerna, som fått mogna i sin egen takt, smakar – som en smakexplosion! Importerade grönsaker plockas ofta från träd och buskar innan de har mognat klart så att de istället kan mogna under transporten.
- En fördel för klimatet. Det krävs inga långa flygtransporter för dessa råvaror och inte heller energikrävande växthus för att återge det varma klimatet som råvaran kräver. Ju kortare vägen från jord till bord är desto bättre.
- Billigt och bra för plånboken. Tänkt själv: finns det en tomat som alla vill ha kan den säljas för dyra pengar. Under sommarmånaderna när de finns i överflöd kan vi passa på att frossa.
- Mer näringsrikt. Importerade grönsaker som färdats en lång väg för att nå ditt middagsbord förlorar både kvalité och näring på sin resa då de plockas innan mognadsprocessen är slutförd. Att välja säsongsbaserat och svenskt gör därför gott även för näringsinnehållet i råvaran.
- Rolig och utmanade matlagning! Tjusningen som finns i de olika årstiderna, där vi gör olika aktiviteter under vinter, vår, sommar och höst, samma tjusning finns i att använda råvaror i säsong. Undvik dina rutinmässiga inköp och testa istället en råkostsallad under vintern när kålen finns i överflöd, och njut av svensk krispig gurka under sommaren.
Grönsakskalendern
Året om: Potatis, Morot, Kålrot, Palsternacka, Rotselleri, Rödbeta
Januari
Februari
Mars
- Gul lök
- Gurka
- Groddar och skott
- Jordärtskocka
- Pepparrot
- Rödkål
- Rödlök
- Svartrot
- Svamp
- Spetskål
- Vitkål
April
Maj
Juni
- Blomkål
- Färskpotatis
- Gurka
- Grön sparris
- Kålrabbi
- Pak choi
- Pepparrot
- Rädisa
- Sockerärtor
- Sallat
- Salladslök
- Tomat
- Vitlök
- Vit sparris
- Zucchini
Juli
- Blomkål
- Färskpotatis
- Fänkål
- Gurka
- Kålrabbi
- Purjolök
- Pepparrot
- Pak choi
- Rädisa
- Rödkål
- Sockerärtor
- Sallat
- Salladslök
- Stjälkselleri
- Tomat
- Vaxbönor
- Vitkål
- Zucchini
Augusti
- Aubergine
- Blomkål
- Fänkål
- Färskpotatis
- Gurka
- Kålrabbi
- Majs
- Pak choi
- Purjolök
- Rädisa
- Sallat
- Salladslök
- Stjälkselleri
- Tomat
- Vaxbönor
- Vitkål
- Zucchini
September
- Aubergine
- Blomkål
- Brysselkål
- Gurka
- Fänkål
- Kronärtskocka
- Kålrabbi
- Majs
- Pak choi
- Pepparrot
- Purjolök
- Pumpa
- Rödkål
- Sallat
- Salladslök
- Svamp
- Stjälkselleri
- Tomat
- Vaxbönor
- Vitkål
- Zucchini
Oktober
- Aubergine
- Blomkål
- Broccoli
- Brysselkål
- Grönkål
- Groddar och skott
- Gurka
- Kronärtskocka
- Kålrabbi
- Majs
- Pak choi
- Pumpa
- Purjolök
- Rödkål
- Salladslök
- Stjälkselleri
- Svamp
- Tomat
- Vaxbönor
- Vitkål
November
- Aubergine
- Blomkål
- Brysselkål
- Broccoli
- Grönkål
- Groddar och skott
- Gurka
- Jordärtskocka
- Pumpa
- Purjolök
- Pepparrot
- Rödkål
- Savoykål
- Spetskål
- Svamp