Klimatsmart fisk - Gårdsfisk

Den gamla hederliga ”fågel, fisk eller mittemellan” fungerar inte längre. Varför inte, kanske du undrar då? Vi kan skylla allt på Gårdsfisk. Eller så är det mer på sin plats att tacka dem!
Vad är, och varför Gårdsfisk?
På en gård i södra Sverige, närmre bestämt Skåne, har Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles en gemensam vision: att producera världens mest hållbara fisk. Idag står konventionell fiskodling för flera miljöproblem och förstörda ekosystem genom bland annat foderfiske, överfiske, övergödning, rymning och sjukdomar. Detta vill Gårdsfisk undvika och det gör de bland annat genom följande:
- Gårdsfisks fiskar Clarias och Rödstrimma är allätande och föds upp på en högre andel vegetabilier än konventionell fisk (våra vanligaste matfiskar i Sverige är rovfiskar och äter mer fisk själva än vad du får på tallriken).
- Gårdsfisk använder ett integrerade lant- och vattenbruk där fiskodlingen på land och lantbruket kan dra nytta av varandra bland annat genom att spillvatten och näring från fiskodlingen kan spridas på omkringliggande åkrar.
- Fiskarna är varmvattenlevande fiskar. Det betyder att de växer fort och den totala energiåtgången blir mindre i uppfödningen jämfört med andra arter.
- Inga fiskar kan rymma från bassängerna på land och förstöra omkringliggande ekosystem eller sprida sjukdomar.
- Gårdsfisk har grönt ljus i WWFs fiskguide och är märkt med Från Sverige eftersom fisken är uppfödd och beredd i Sverige. Ingen fisk skickas fram och tillbaka över världen för att filéas någon annanstans.
Vad är Rödstrimma för fisk?
- Rödstrimma har ett vitt magert kött med fast textur och mjuka lameller som skivar sig lätt.
- Det är en vanlig matfisk på hela jordklotet - så kanske har du stött på den förut.
- Mångsidig: passar både att grilla, steka och tillaga i ugn.
- Hos oss på Mat.se hittar du Rödstrimmafilé ››
Vad är Clarias för fisk?
- Clarias är en halvfet kotlettfisk med spänstigt och fast kött som påminner om marulk, kyckling och fläskfilé.
- Den är rik på omega 3.
- En tålig fisk som klarar höga temperaturer och längre tillagning, vilket gör att den passar bra i t.ex. en bouillabaisse eller paella
- Även denna är en vanlig matfisk på hela jordklotet - så kanske har du stött på den förut.
- Hos oss på Mat.se hittar du Clarias ryggbit och Clarias färs ››
All information kommer från gårdsfisk.se