Hållbarhet postad 4 månader sedan

Klimatsmart val

blog-image

Vi har alla våra favoriter när det gäller mat. Och vi har alla starka och inarbetade vanor när vi handlar. Men det går att göra små förändringar som har stor effekt. Några klimatsmarta sätt är att välja blandfärs framför nötfärs. Eller blanda upp nötfärsen med hälften sojafärs.

Om du gillar att dricka ett glas mjölk till maten, gör det. Men kanske kan du då använda havregrädde istället när du lagar maten? Äter du mycket pasta, varva ibland med potatis. Eller välj en kalkonkorv då och då. När du handlar på Mat.se finns det nu en funktion som ger dig förslag på klimatsmarta alternativ. Söker du på till exempel korv, ris, mjölk, köttbullar och andra vanliga matvaror får du upp valmöjligheter med lägre CO2e-tal som skulle kunna fungera som ersättning. Som en bonus får du uppslag på ingredienser som du kanske inte tänkt på tidigare och som kan hjälpa dig att helt eller delvis tänka nytt och skapa mer variation på matbordet.

80559779-d78e-4f3f-8204-bb073bca8426.png

Hur har vi tänkt kring de klimatsmarta valen

De produkter som valts ut som klimatsmarta val ingår i produktgrupper där en förändrad konsumtion baserad på alternativa råvaruval kan ge en stor klimatnytta. Med stor klimatnytta menar vi att de klimatsmarta rekommendationerna helst får ge upphov till max hälften så stor klimatpåverkan jämfört med de råvaror som föreslås bytas ut (Urvalet ska inte betraktas som komplett utan beror på olika faktorer, däribland tillgängliga klimatdata).

Det här projektet har fått stöd inom det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Arbetet med Mat.se:s klimatdatabas har även fått stöd av Axfoundation och Antonias Förnyelsefond, två stiftelser knutna till Axel Johnson-koncernen, som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle.

Andra miljöaspekter och tips

När du söker på vissa varor så kommer vi alltså ge dig klimatsmartare alternativ med ett lägre klimatavtryck. Men, det finns faktiskt andra miljöaspekter som inte tas med i klimattalet CO2e, då detta enbart fokuserar på produktens klimatpåverkan. Faktorer som till exempel vattenförbrukning, biologisk mångfald, öppna landskap eller besprutning är saker som inte tas hänsyn till vid uträkning av CO2e. Så det finns även andra sätt att tänka klimatsmart på. Här kommer några andra tips på hur du kan äta mer klimatsmart.

  • Inte bara nötkött. Välj vegetariskt, kyckling, fisk eller gris. Prova en mindre mängd kött på tallriken. Eller blanda köttet med vegetariska alternativ, till exempel hälften blandfärs och hälften bönor och …tada! Du har en chili con carne! Om du väljer nötkött, välj svenskt kött och allra helst ekologiskt
  • Ät mer grönt. Både nyttigt och billigt. Välj gärna svenskt och ät efter säsong.
  • Potatis är 10 gånger bättre än ris. Klimatsmarta alternativ till ris är matvete och blomkålsris. Supergott!
  • Minska matsvinnet – bra för plånbok och miljö. Planera dina inköp och matlagning. Gör lunchlåda av resterna.
1
0
Skriv en kommentar
Skribent
Marine Jonsson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen