Klimatsmart postad 11 månader sedan

Klimatsmart med viltkött

blog-image

Vilt är inget som hör till vanligheterna att klicka hem, kanske blir det ändring på det nu? Vi kan äntligen presentera, inte bara en, utan flera nykomlingar i sortimentet: viltfärs av bland annat älg, vildsvin och hjort, samt styckdetaljer som stek av älg och ytterfilé av vildsvin. Klimatsmart säger vi, "varför då?" kanske du undrar..

Viltkött - en klimatbra råvara

Viltkött är en riktigt bra produkt, både god och hälsosam, och dessutom har det en väldigt liten klimatpåverkan. Detta är tack vare att djuren lever fritt och inte kräver något foder eller extra odlingsmark. I med att djuren lever fritt betyder det också att det är 100% fritt från antibiotika. Viltkött är ofta snällare för allergiker samt de som är överkänsliga mot vissa köttslag.

Viltkött finns inte bara som styckdetaljer utan också i form av färs vilket kan vara en bra ingång till den nya råvaran. Använd den precis som annan färs, till exempel i din klassiska lasagne bolognese.

Kryddning och smakkompisar

Viltkött har en unik smak i sig vilket gör att du kan arbeta med få kryddor till smaksättningen där endast salt och svartpeppar låter köttets egna smak träda fram. Dock har viltkött en låg fetthalt och fett är en smakbärare vilket gör att vi gärna vill addera fett antingen i tillagningen eller bland tillbehören.

Älg har en något grövre struktur och en kraftig viltsmak. De bör tillagas med varsam hand för att inte upplevas som torrt, men kan med fördel användas i många traditionella rätter. Även vildsvin funkar i de traditionella rätterna, men likt fläskkött är vildsvin något hårdare i strukturen vilket gör sig bra med en marinad som får bryta ner köttets fibrer. Dovhjort däremot har en mildare viltsmak om man jämför med älg. Den passar för snabb tillagning vid höga temperaturer.

Smakkompisar: Jaktsäsongen i Sverige drar igång i september/oktober vilket gör att det färska viltköttet är en säsongsråvara på hösten. Viltkött passar till många andra råvaror som också är i säsong just då. Exempelvis äpple, lingon, söta rotfrukter, kantareller, men även kryddor som senap, timjan, dragon, persilja och stjärnanis går bra ihop med det vilda.

Mer om Åke P Fågel & Vilt

De viltprodukter som finns i butiken kommer från Åke P Fågel & Vilt vilket är en skånsk slakt- och styckningsanläggning som grundades 1985 av Åke Persson. Sönerna Jörgen och Stefan har idag tagit över driften av företaget som huserar i Malmö och har ett 40-tal anställda. De erbjuder ett brett sortiment av svensk fågel och vilt med produkter som passar ett modernt synsätt på matlagning.

Tips! Produkterna från Åke P Fågel & Vilt kommer i fryst förpackning för en längre hållbarhet. Du tinar det bäst genom att lägga den vakuumförpackade köttbiten i kallt vatten. På detta sätt tinar det snabbare än i rumstemperatur och ju snabbare köttet tinar desto mer behåller det sin vätska och ger ett saftigare resultat.

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen