Hushållskunskap postad 2 år sedan

Konsten att konservera utan tillsatser

blog-image

Visst kan det låta tvivelaktigt att använda jäst, mögel och bakterier för att förädla mat som vi stoppar i oss. Men tänker vi ett steg till så är det inte något konstigt med det. Vi äter och dricker mycket som är fermenterat, exempelvis bröd, yoghurt, ost, vinäger, öl och vin. Genom att låta dessa mikroorganismer göra sitt kan vi inte bara bevara maten längre, utan konstiga tillsatser, vi har även stora hälsofördelar att hämta. Dessutom tillför grönsakerna nya smaker och texturer till maten.

Skillnad på..

Det finns olika sätt att ge livsmedel ett längre liv med hjälp av fermentering. Här reder vi ut ett och annat!

Fermentering är ett paraplybegrepp som talar om vad du kan göra med mikroorganismer, alltså jäst, mögel och bakterier - och mat. Fermentering konserverar råvaran och ger den en längre hållbarhetstid om allt gått rätt till vid processen. Det är tack vare det låga pH-värdet som finns i din burk med fermenterade grönsaker som håller skadliga bakterier borta. Det behövs inga krångliga maskiner, verktyg och bäst av allt - inga konstiga tillsatser, för att få grönsaker att hålla i månader.

  • Mjölksyra
    De bakterier som arbetar under denna process kräver en rumstempererad och syrefri miljö, socker som näring och en salthalt mellan 1-2% för att komma igång. När du lyckats med detta får du en helt ny smak och arom på dina grönsaker, och dessa goda bakterier tränger dessutom undan skadliga bakterier. Trots sitt namn har inte denna metod något med mjölk eller mejeriprodukter att göra. Ordet kommer från att det är mjölksyrebakterier som är aktiva under processen.

  • Pickla
    Att pickla grönsaker kräver inte lika lång tid som mjölksyrningen gör och grönsakerna får inte heller samma hållbarhet. Men genom att pickla kan du redan timman efter njuta av ett gott tillbehör. Inläggningen görs med en enkel 1-2-3-lag där du kokar ihop eller kallrör (tills sockret löst upp sig) 1 del ättika med 2 delar socker och 3 delar vatten. Denna metod fungerar bäst på spädare grönsaker, så som lök och riven morot, och mindre bra på grövre grönsaker så som kål.

  • Övriga konserveringar
    Sedan får vi inte glömma att vi kan konservera råvaror genom andra metoder också: salt, socker, vinäger och olja har alla konserverande effekter. Det som skiljer dem åt är längden på hållbarheten.


Gott, men också nyttigt

Mjölksyrade grönsaker är inte bara goda, de är även toppen ur en hälsosynpunkt. När du äter mjölksyrade grönsaker till din mat sänker du GI-värdet på maträtten, du får i dig bra med vitaminer, mineraler och fibrer, du jämnar ut blodsockernivåerna och de levande bakterierna (probiotika) gör magen glad. Oavsett hur du tillreder en råvara så försvinner en del vitaminer, men genom mjölksyrning så bevaras de och dessutom bildas B-vitamin.


Viktigt att tänka på! Det är viktigt att du alltid använder steriliserade burkar när du lägger in mat. Om en burk inte är helt ren så är risken stor för att det du lägger in kommer att mögla. Du steriliserar dina burkar genom att ställa dem i ugnen på 120 grader i 20 min medan du kokar gummiringen i 10 minuter.

Fyra smarriga recept

Egen kimchi

Kimchi är en koreansk rätt, eller rättare sagt ett tillbehör, som finns i varenda koreanskt hem. Det finns förmodligen lika många recept på kimchi som hushåll. Detta är en enkel och mild variant som du enkelt gör hemma, men det finns även färdig kimchi att köpa i butiken. Kålen är huvudingrediensen men får en fantastisk smak med hjälp av sälta, sötma, någon form av chili och fisksås. Sedan: tid! Det är förmodligen den viktigaste ingrediensen.

Inlagd rödlök

Det är också gott att lägga in betor eller egen pressgurka, en klassiker till köttbullar (eller vegetariska bullar), potatis och brunsås.

Smöriga kimchinudlar med kycklingfärs- & risbollar

Kimchi kan lika gärna vara en del av din rätt som ett tillbehör. Här är den smörstekt tillsammans med en koreansk chilipasta vid namn Gochujang.

Asiatisk tacos

Laxceviche med mango, koriander & sesam

Inlagd rödlök är inte bara snygg att toppa maten med, den syrliga smaken är även en riktig höjdare till asiatiska smakrika rätter.

Handla allt till din måltid hos Mat.se ››

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen