Lingon - syrligt men super

Om du tänker på ett typiskt svenskt bär så tänker du förmodligen på lingon. Vilket kanske inte är så konstigt då det är ett bär som växer över hela vårt avlånga land. Det odlas dock sällan lingon utan de plockas vilda ute i våra skogar. Låt inte den syrliga smaken avskräcka dig - det lilla bäret är fullproppat med nyttiga antioxidanter vilket gör det till ett riktigt superbär.
Lingonbusken är en kompakt växt som blir mellan 10-40 cm hög och som växer bra i halvskugga, gärna i gles barrskog eller på ett kallhygge. Hur kall vintern än är så släpper den inte ifrån sig sina mörka och kraftiga gröna blad. Faktum är att lingonbusken klarar upp till -40 grader vilket inte många andra växter kan mäta sig med. Blommorna som sedan blir bär blommar i maj till juni, men bären mognar först i augusti-september. Då kommer de vackra mörkröda bären i mindre klasar fram som enklast plockas med en bärplock.
Inte ett superbär utan anledning
Lingon har länge använts inom medicinska områden, bland annat på grund av följande:
- Rika på vitamin A, B, C E
- Rika på fosfor, järn, kalium och kalcium
- Innehåller viktiga antioxidanter som stärker immunförsvaret
- Innehåller quercetin vilket är en antioxidant som främjar kroppens insulinproduktion
- Påverkar blodsockret positivt och dämpar sötsug
- Lindrar besvär vid urinvägsinfektion
Hur tar vi då hand om lingon på bästa sätt?
Självklart genom att koka saft, sylt eller gelé men också genom att frysa in, torka eller äta rårörda. Lingon kräver inte mycket för att konserveras på ett effektivt sätt då det naturligt innehåller ämnet bensoesyra vilket är en typ av konserveringsmedel. Att koka bären tillsammans med socker räcker för att få en god sylt som håller länge i kylskåpet. Lingon är också ett trevligt bär att torka för att använda i en müsli till frukostyoghurten eller att toppa gröttallriken med. Lingon används ofta som smakförhöjare när det är den ”vilda” smaken man vill åt och äts ofta ihop med kötträtter eller stekt fisk. Även bladen går att använda till till exempel te då de har en lätt vaniljsmak.
Tips! Serverar du brunsås till din rätt? Ge den då en god rund sötma genom att addera en sked med lingonsylt i brunsåsen vilket även knyter ihop rätten. Fungerar självklart lika bra rakt ner i grytan.
Torkade lingon
225 gram lingon (färska eller frysta)
Sprid ut lingonen på en plåt med bakplåtspapper så att de inte rör vid varandra (de behöver inte tina innan om du använder frysta). Sätt in i ugnen på 70-80 grader varmluft och torka i 3-5 timmar tills de skrumpnat ihop. Tiden beror på bärens storlek och hur mycket vätska de innehåller. Vill du ha bären söta kan du innan du häller ut dem på plåten blanda dem med 1 msk strösocker och sedan torka dem.
Snabbfakta
- Säsong: Augusti-September (svenska)
- Ursprung/växer: I torr skogsmark, gärna i halvskugga
- Förvaras: Färska förvaras kallt. Går att frysa in som färska, torka och konserveras i form av saft, sylt med mera
- Hållbarhet: 1 månad eller mer (går bra att frysa och håller då längre)