Jul postad 3 år sedan

Lyckas med julbaket

blog-image

Ho ho ho, du kanske tror att vi har blivit helt galna, men faktum är att vi om lite drygt en vecka får fira första advent. En del av oss har förmodligen längtat efter denna julmånad sen vi rensade bort Halloween-pumpan från trappen, men några kanske sliter sitt hår. Redan december?!

December är en månad där mys och firanden avlöser varandra, gärna uppdukat med mängder av godis och goda bakverk. Vissa tar ut svängarna och bestämmer sig för att baka något för första gången. Nu ska pepparkakor kavlas och lussebullar gräddas och här stöter vissa på patrull. Vi hjälper dig genom djungeln av baktermer, gradantal på ugnen och om du bör baka dina lussebullar med eller utan kvarg..

Tips och trix

 • Rumstempererade ingredienser, men varför?

Ingredienser som har någorlunda samma temperatur blandar sig bättre med varandra och ger ett jämnare, fluffigare och godare slutresultat! Därför är det en god idé att ta ut ägg, smör och andra ingredienser ur kylskåpet minst 30 minuter innan du ska baka (om receptet inte avser annat). Står det i receptet att ägget ska vara rumstempererat, men ditt äggpaket kommer direkt ut ur kylskåpet? Lägg ägget i ett glas/en skål med varmt vatten från kranen i cirka 10 minuter. Ska även smöret vara rumstempererat? Lägg smöret på ett fat och placera ett glas (som har stått med varmt vatten i sig) upp och ned över smöret Alternativt skivar du upp smöret i tunna skivor och lägger på en tallrik och låter det stå i 10 minuter.

 • Få bakplåtspappret på plats!

Att få ett bakplåtspapper att ligga kvar i sin form kan kännas som en omöjlighet. Testa att först knyckla ihop pappret till en boll och platta sedan ut innan du lägger ned pappret i formen. Ska du använda en springform kan du klämma fast ett bakplåtspapper mellan bottenplattan och formens kant så fort du enkelt loss hela kakan.

 • Behöver mjöl, kakao och florsocker alltid siktas ned i smeten?

Nej, ska du ändå använda en elvisp att blanda ihop allt med så kommer de klumpar som kan finnas förmodligen att slås sönder. Står det däremot att de torra ingredienserna ska vändas ned kan det vara en god idé att sikta.

“Blanda de torra ingredienserna för sig” kanske du har läst i ett recept både en och två gånger? Det är för att bakpulver/bikarbonat ska blandas ut jämnt i kakan och det görs bäst med hjälp av att det blandas upp med exempelvis mjölet. Använd en helt vanlig gaffel så blandas det in på bästa sätt.

 • Gör din egna pepparkakskrydda

Sätt inte bara guldkant på vardagen, ta det steget längre och sätt pepparkakskant på allt! Det gör du enkelt med en egen pepparkakskrydda. Blanda ihop alla kryddor i en burk (ca 1 dl) med tätslutet lock och smaksätt yoghurten (kanske tillsammans med någon sötning), gröten eller kaffet.

 • Få kryddorna att smaka mer!

Nymalda kryddor smakar och doftar mer än färdigmalda kryddor så har du möjlighet och tid att mala dem själv i kryddkvarn eller mortel är det att föredra.

 • Undvik brända kakor och underbakta bullar

Många anser att det där med ugnstemperatur är klurigt, och det håller även vi med om! Saken är att alla ugnar är olika, det är inte bara en traditionell jämfört med en varmluftsugn. Om receptet anser gradantal för traditionell ugn bör du sänka det något om du använder en varmluftsugn. Alla ugnar har även “hot spots”, ställen i ugnen där det blir extra varmt. Det kan därför vara en god idé att svänga runt en plåt med kakor efter halva tiden för att få en jämnare yta. Tänk bara på att du inte bör störa ett bröd eller bakverk som har jäsningskraft för tidigt.

Älskad klassiker med många namn

Lussebulle, Saffransbulle, Lussekatt, Saffransbröd, Saffranfrestelser - kärt barn har många namn! Detta bakverk har inte bara många olika namn, det finns även lika många tillvägagångssätt för att få till "den bästa bullen". Vi har samlat några saftiga tips på hur du lyckas med denna älskade klassiker:

 • Smält eller tärnat rumstempererat smör? När smöret smälts får det en annan fettsammansättning vilket gör att det drar åt sig mer mjöl, och ju mer mjöl du har i din deg desto torrare blir de. Med andra ord: använd rumstempererat smör som du knådar in i degen för hand eller med maskin.
 • Var inte rädd för en kladdig deg. Att använda för mycket mjöl i din deg är lika med ett torrt resultat. Arbeta degen länge så att glutentrådarna får bildas och sluta tillsätta mjöl när du har en deg som precis håller ihop och släpper från kanten.
 • Få ut mycket smak av din saffran! Saffran blommar ut i både socker och sprit. Mortla din saffran tillsammans med 1-2 msk strösocker innan den åker med ned i bulldegen. Eller låt den ligga och dra i några matskedar varmt vatten eller sprit och någon matsked socker i en burk med lock och låt den stå mörkt i rumstemperatur en stund innan bakning.
 • Räcker det med 40 minuters jäsning? Något svalare degvätska gör att din deg behöver lite längre tid på sig att jäsa vilket är positivt! Mer tid för degen att vila är lika med saftigare bullar. Använd alltså ljummen degvätska (något svalare än 37 grader) och låt degen jäsa 2-3 timmar.
 • Tillsist, kvarg eller inte kvarg i lussebullen? Ja vad blir egentligen bäst? Anledningen till att kvarg används när det är dags att baka lussebullar är för att det på 80-talet lanserades som “lösningen” till saftiga bullar. Faktum är att kvarg gör bullen saftig, men också lite mer syrlig. Att ha rumstempererat smör istället för smält smör samt mindre mjöl är egentligen knepet för att få saftiga bullar.

Klassiska julrecept

Saftiga lussebullar

Saffransgifflar med mandelmassa

Mormors mjuka pepparkaka

Pepparkaksdeg

Pepparkakskrydda

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen