Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 31/12 2021
Klimatsmart postad 2 månader sedan

Lyckas med viltkött

blog-image

Har du någon gång handlat hem viltkött? Att använda en ny råvara kan ibland vara skrämmande, men också väldigt kul. Du kan vara lugn med att anta utmaningen att tillaga en minst sagt vild anrättning för här tipsar vi om hur du tillagar viltkött på bästa vis.

Tips för att lyckas med vilt

  • Rumstempererat kött: kallt kött kyler stekpannan vilket riskerar att du får kokt kött snarare än stekt.
  • Salta först: salta i god tid innan tillagning så att det hinner tränga in i köttet.
  • Smör och olja: olja tål höga temperaturer och smör sätter smak - använd båda och ös köttet med smöret under tiden som du steker genom att luta pannan och skopa upp smöret med hjälp av en sked över köttbiten.
  • Mer fett: vilt är ett magert kött och fett är som bekant en smakbärare. Därför mår viltkött bra av fetare tillbehör, en gräddig sås eller ett kryddsmör, alternativt att du adderar exempelvis smör eller grädde i tillagningen av färsprodukter.
  • Stek i omgångar eller i flera pannor för att undvika kokt kött.
  • Kökstermometer: för att undvika torrt och tråkigt resultat så är en kökstermometer ditt bästa redskap för att hitta rätt temperatur.
  • Vila innan du skär upp: för att behålla så mycket köttsaft som möjligt inne i köttbiten så är det bra att låta köttet vila 5-10 minuter innan du skär upp det. Dett ger dig ett saftigare resultat.
  • Varmhåll inte för länge. Då finns det risk för att köttet upplevs som en pastej i konsistensen.

Tillagning av vilt

Tillaga vilt:
För att få så bra resultat som möjligt finns det några enkla saker att tänka på.
Innan tillagning: ta fram köttet i god tid så att det är rumstempererat innan tillagning då detta ger ett jämnare resultat. Om du grillar ett kylskåpskallt kött är det lätt att ytan blir bränd och torr innan innertemperaturen hinner komma upp i rätt nivå.
I stekpannan/ugnen eller grillen: Börja med att salta och peppra din köttbit, gärna en stund innan så att saltet hinner tränga in i köttet. Bryn sedan köttbiten i stekpanna med smör och olja runt om hela biten. Ta upp den och lägg i en ugnsform, tillaga den sedan i ugnen på 125 grader (150 grader för hjortfilé) tills den når önskad innertemperatur. Om du grillar ditt kött så ge först din köttbit fin ytan genom att grilla den över glöden. Placera den sedan vid sidan av kolen (på indirekt värme) och sätt på locket och tillaga tills den når önskad innertemperatur.
Efter tillagning: När köttet nått rätt innertemperatur så bör det få vila 5-10 minuter innan du skär upp det. Då får du ett saftigare resultat och köttsaften rinner inte ut ur köttbiten. Medan köttet vilar kan du med fördel rulla in det i smörpapper.

Temperaturer

Vildsvin:
Ugntemperatur: 125°C
Livmedelsverket rekommenderar att vildsvin bör uppnå en innertemperatur på minst 65°C på grund av trikinrisken.
Medium: 65°C
Välstekt: 70°C

Älg - biff och filé:
Ugntemperatur: 125°C
Rosa: 52°C
Medium: 57°C
Välstekt: 65°C

Hjort - ytterfilé och filé:
Ugntemperatur: 125°C
Rosa: 52°C
Medium: 57°C
Välstekt: 65°C

Rådjur - ytterfilé och filé:
Ugnstemperatur: 150°C (något högre pga rådjurets fintrådiga köttfibrer. Köttet kan uppfattas som pastejigt om det tillagas för länge)
Rosa: 52°C
Medium: 57°C
Välstekt: 65°C

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen