Hushållskunskap postad 2 år sedan

Mala sin egen FÄRS!

blog-image

Första gången jag åt en burgare på nymalen färs, det var snudd på en religös upplevelse. När man tror att man vet hur något skall smaka, och plötsligt fanns där helt nya dimensioner. Det var en burgare mald på entrecote och rökt sidfläsk.
De flesta av oss vet hur köttfärs luktar och smakar, men att börja mala sin egen färs - det är en helt ny värld.
Välkommen in!

Vad är FÄRS?
Det är nedmalda delar av kött, fisk, fågel eller andra proteinkällor. Ibland är det enklare att mixa ner en produkt än att mala och det brukar ändå kallas färs även om det inte är helt korrekt.

Färs är en väldigt bra, användbar produkt. Man kan mala färs på det mesta. Det handlar om konsistens, smaksättning och ställer bra, rättvisa krav på de produkter man använder. Färs är även en känsligare råvara än helt kött vad gäller hållbarhet, tillagning och förvaring.

KÖTTFÄRS
Vi är stora nyttjare av köttfärs i Sverige, det är en grundpelare i vår husmanskost. Den har hängt med sen långt tillbaka i vår mathistoria. Även om färsen inte såg ut på samma sätt som den gör idag, och vi inte alls åt samma mängd kött då som nu. Då var kött snarare en festmåltid än vardagsmat. Ett tankesätt som vi nu försöker att ta tillbaka.

Vi äter mest blandfärs och nötfärs. Blandfärs är vanligtvis en blandning på hälften nöt och hälften fläsk.

Mer FÄRS
Man kan som sagt mala färs på det mesta, och vi är lite väl insnöade på köttfärs och borde istället äta mer varierat. Det är gott, vi mår bra av variation och dessa är mycket mer klimatsmarta alternativ.
T.ex :

 • Fågel: Kyckling & kalkonfärs
 • Vilt: älg & vildsvin
 • Fiskfärs
 • Vegetarisk: Quorn, Ärtprotein, Svamp, Soja & Oumph

7412cefa-02e0-4ad2-b576-335fc2f06913.jpg

Fabriksmalt vs egenmald köttfärs
Vi vet alla att det är bättre med rena livsmedel framför industriellt bearbetad mat. Detsamma gäller med färs. Du vet vad du maler ner, du väljer själv kryddor och behöver inte addera tillsatser. Däremot tror jag att det är en nyhet för många hur enkelt det faktistk är att mala sin egen färs.

Köttkvarn
Det låter verkligen som en överkurs-pryl. Fast det ÄR en bra grej. Du kanske till och med har en utan att du vet om det. Om du har en hushållsassistent så är det inte omöjligt om de delarna följde med. Annars finns de att köpa till.

Vi har en tjusig Kitchenaid hemma med alla tillbehör. Den funkar jättebra.
Min mamma har en ihoptejpad Husqvarna som hon köpte 1979. Den modellen som förflyttar sig över bänken, åker i golvet och därav tejpats ihop. Med frystejp. Den funkar också jättebra. Jag gör grynkorv på den varje jul.

De manuella kvarnar som finns med handvev, de är snygga, men ganska jobbiga att jobba med. Köttkvarn är faktiskt en relativt ny uppfinning. Tidigare så hackade, skrapade eller kokade man sönder köttet till en puré.

Fem anledningar till att mala färs:

 • Du väljer själv djur, styckningsdel eller vilka vegetariska livsmedel som skall malas.
 • Du väljer själv smak, konsistens, fetthalt, tillsatser…du gör din egen färs helt enkelt.
 • Färsen blir godare och mycket mer prisvärd.
 • I den färdigpackade köttfärsen framgår inte alltid vilka delar som används, däremot framgår mängden tillsatser.
 • Du får känna hur färs skall dofta. Det är en bra sak att veta.

Så här maler du din färs:

FRYS ALLT!
Stoppa allt som går i frysen. Kött, kvarndelar, bunke, kryddor - allt!. All går enklare att mala och jobba med om det är fryst/halvfryst.

Varför?

 • Köttbitarna ska vara så hårda att du nätt och jämnt kan dela dem. Kött består av hinnor, senor och muskler. Det maler man enklare sönder om det är fryst.
 • Med fryst kött 3-dubblar du malningshaltigheten.
 • Kniven och hålskivan slits inte lika mycket när de är frysta.
 • Det är mycket enklare att hålla god hygien och campylobakteriehalten i köttfärsen minskar.

Välj KÖTT
Vad man väljer för delar är helt upp till dig, och beror mycket på vad du skall göra med färsen. Marmorering (insprängt fett i köttet), fetthalt, senor, smak - allt varierar med både djur, styckningsdelar, ålder och hur djuren levt. Vad man än väljer så försök skära bort så mycket senor som möjligt.

En hamburgare på entrecote kan bli ljuvlig, men skall du göra en stor omgång köttbullar så kanske det är mer prisvärt med fransyska, rostbiff, ytterlår och bogfläsk. Ofta kan det vara bra att blanda delar, tänk dock på att nötkött och fläskkött kräver olika nivå av upphettning.

Skall man göra råbiff så får man hålla sig till nötfärs. Vill man mala en burgare och servera den med en rå kärna , då kan man blanda ner rökt fläsk så får man både smak, lite extra fett, och kan fortfarande servera den med rå kärna.

KONSISTENS
Jag hade inte förstått att konsistens hade så stor betydelse för smaken innan jag började mala själv. Tycker ni om Råbiff så kanske ni redan fattat det, men att det även har stor betydelse för t. ex en burgare.
Konsistensen justerar man genom att mala i omgångar. Man börjar med en större hällskiva och maler det grovt, sen byter man till en mindre och maler det igen. Man får pröva sig fram. Mal några olika konsistenser, stek på och provsmaka så känner ni skillnad.

HYGIEN
Malda livsmedel är i större riskzon vad gäller bakterier. Det finns så mycket mer angreppsyta för bakterier att jobba på. Så använd rena redskap, rena handdukar, frys allt och se till att rengöra maskinen noggrant.

FÄRSK FÄRS
En av de stora fördelarna med att mala egen färs är att man får just färsk färs. Så den skall helst inte förvaras eller frysas, den skall användas.

Så hur skall vi tänka med FÄRS?
Att det är en bra produkt.
Att vi inte skall fastna vid bland- och nötfärs utan vidga våra vyer lite. Låt vår klimaträknare visa vägen i butiken.
Att vi skall våga testa att mala vår egen färs (men förstå att ni då höjer ribban avsevärt på hur färs skall smaka, så mal på egen risk)

cropped-IMG_0053_1_low.jpgÄlgburgare med karamelliserad rödlök & coleslaw

/Kristin

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Kristin Johansson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen