Hälsa postad 1 år sedan

Maten som gör susen för din hud

blog-image

Kan verkligen maten du käkar påverka hur din hud mår? Det hela är rätt komplicerat. Hur din hud mår och ser ut beror till stor del på dina anlag och gener, men även på hur vi lever våra liv, och där spelar maten en viktig roll. Det finns mycket mat som är fullproppat med näring, men vi har kikat på fyra livsmedel som är extra bra för både din hud och ditt välbefinnande. Läs vidare för att se vad du kan mumsa på med gott samvete!

Blåbär
Det goda och något sötsyrliga blåbäret har du förmodligen stött på ute i skogen både en och två gånger, men det smakar inte bara gott, det gör även gott. Blåbär är fullproppade med antioxidanter som är bra för hudens förnyelseprocess. Dessutom är de små bären rika på C-vitamin och B6-vitamin som hjälper kroppen att producera kollagen. Kollagen är ett protein som finns i våra kroppar som hjälper till att hålla vår hud stark och elastisk.

Recepttips: Blåbärssmoothie

Morötter
Att knapra på morötter är inte bara ett perfekt snack eller mellanmål, det är också dundermedicin för din hy. De innehåller nämligen ämnet karoten som kroppen omvandlar till A-vitamin. Just A-vitaminer skyddar hudens celler mot stress och innehållet i de små morötterna kan också bidra till en extra snygg solbränna. Du har kanske även hört talas om ämnet retinol? Retinol består faktiskt av A-vitaminer som består av så små molekyler att de kan tränga ner djupt ner i huden och förvandlas till A-vitaminsyra. Syran har i sin tur en positiv påverkan på rynkor, solskador och akne.

Avokado
Goda nyheter till alla avokado-lovers! Avokadomackor är en favorit hos många, men faktum är att den inte bara mättar på ett härligt sätt, den är också full av nyttigheter. Avokado innehåller bland annat Omega 3 som är en viktig fettsyra för din kropp och hud. Fettsyran smörjer kroppen inifrån och kan motverka fina linjer och rynkor. Så mer avokadomackor åt folket!

Valnötter
Vem kunde tro att den lilla valnöten besitter riktiga superkrafter? Det visar sig att valnötter innehåller antioxidanten selen som skyddar kroppens celler från att åldras för tidigt. Och precis som avokadon så innehåller även valnöten fettsyran Omega-3 som smörjer och återfuktar huden. Alfa-linolensyra är en viktig fettsyra som ingår i omega 3-familjen, och just denna är valnötter proppfulla av. Därför är denna buckliga nöt ett utmärkt vegetariskt alternativ att få i sig viktig fettsyra på.

Grönkål
Visste du att en näve grönkål kan ge dig 130 procent av dagsbehovet av vitamin A och C? Vitamin A har vi redan konstaterat är bra för huden, men vitamin C hjälper din kropp att bilda kollagen som gör din hud starkare och mer elastisk. Vår kropp kan inte skapa och har svårt att lagra vitamin C, därför är det viktigt att du får i dig det genom kosten. Om du äter mycket grönkål hjälper du alltså din hud lite på traven, men det stärker också ditt immunförsvar och verkar anti-inflammatoriskt.

vdsvdfdcs.pngRecepttips: Grönkålssallad med parmesan och fikonmarmelad

Maximera hudens lyster
Det står alltså klart att maten du äter verkar inifrån och ut. Men även om det du stoppar i dig kan påverka och göra gott för din hud, så är även en bra hudvårdsrutin viktigt. Att vara noggrann med rengöring, peeling och återfuktning gör att ditt ansikte kommer att få ett härligt glow. Och glöm för tusan inte bort solskyddet nu när solens strålar blir allt starkare. Hos Apohem kan du klicka hem all hudvård du behöver och lite till. De är (precis som vi) en onlinebutik med ett fullskaligt apotekssortiment med över 11 000 artiklar där du som kund kan beställa både receptfria och receptbelagda läkemedel. Och när du ändå handlar all din mat på nätet, varför slösa tid med att gå till ett fysiskt apotek? Genom ett unikt samarbete med Apohem kan du som bor i Stockholm kan få samleverans av apoteksvaror från Apohem tillsammans med dina varor du handlar från oss. Klicka dig in på Apohem och beställ dina receptfria och receptbelagda läkemedel nu på direkten. Smidigare än så här blir det ju knappast!

Källor: Apohem, MåBra, Expressen Hälsoliv, Kurera.se, Svenska Dagbladet

Så passa på att klicka hem både hudboostande mat från oss, tillsammans med härlig hudvård från Apohem!

1
0
Skriv en kommentar
Skribent
Marine Jonsson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen