Svinnbra postad 1 år sedan

Midsommarmaten: Ta hand om resterna

blog-image

Ta hand om midsommarresterna som blivit över genom att ge dem nytt liv i nya rätter! Då kan du kalla dig för smart i dubbelbemärkelse: det är både klimatsmart och plånbokssmart! Här nedan hittar du några av våra favoriter samt tips på hur du tar hand om maten när den väl står på bordet.

Tips på hållbarhet

  • Buffé och stora uppläggningsfat är fint och härligt, men plocka hellre fram lite i taget och fyll i så fall på under middagens gång.
  • Låt exempelvis sillen ta plats i fina mindre skålar istället för sina glasburkar och låt burkarna stå kvar i kylen, det förlänger dess hållbarhet.
  • Använd rena bestick och rena händer när maten hanteras.
  • Värm upp maten ordentligt. Mikron är inte alltid det bästa valet, och det är ofta inte hela rätten värms ordentligt. Använd hellre spis, kastrull och lock.

Ägg

Ägg + mjölk = en bra grund för restfest, också synonymt med omelett. Det är inte helt omöjligt att det finns kvar några oanvända ägg och lite blandade rester så som crème fraîche, spenat, löjrom och rökt lax från högtiden. Kanske lite stekt färskpotatis också? En omelett tar tacksam emot sällskapet! Kokt ägg är förmodligen en av de vanligaste sakerna att ha kvar efter midsommar vilket är perfekt för att utöka en sallad med, eller så blir äggen tillsammans med den kokta potatisen och inlagda sillen en god gubbröra att lägga på mackan.

Potatissallad med avokado, ägg och kikärtsröra

Omelettpizza

Gubbröra

Rökt och gravad lax

Lax som legat framme på ett fat under en middag gör vi bäst i att äta upp på direkten. Om det mot förmodan ligger en eller två skivor kvar efter middagen är de väldigt goda i exempelvis en poké bowl. Begreppet "bowl" som måltid är dessutom ett lite roligare namn på att stoppa massor av rester i en skål, tillsammans med lite goda tillbehör. Vi tror alldeles säkert att du bland midsommarresterna kan få till en riktigt härlig bowl, nya favorittoppings till pizzan eller som fyllning i en snabb och enkel öppen lasagne!

Poké bowl med gravad lax och gulbeta

Öppen lasagne med kallrökt lax, stekt zucchini och semitorkade tomater

Surdegspizza med kallrökt lax och citronkräm

Potatis

Kokt potatis är en stor favorit, men en kokt potatis som värmts upp på nytt i mikrovågsugnen är inte lika populär. Som tur är finns det räddning även för denna knöl: grilla den direkt på grillen, krossa den och rosta i ugnen eller pressa den och gör din egna gnocchi.

Grillad småpotatis

Hemmagjord gnocchi ››

Krossad och ugnsrostad potatis

Sill

Att ta hand om sillen som står kvar i sina olika burkar är ett kapitel i sig. Vår matkreatör Kristin har skrivit ett fullproppat inlägg om vår kära sill och hur du gör för att ge den nytt liv igen. Mer om sill ››

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen