tema postad 1 år sedan

Nu startar grillsäsongen - såhär förbereder du dig

blog-image

Har du börjat grilla än? Vissa drar igång grillsäsongen redan innan den sista snön ens har överraskat oss någon gång i mitten av mars. För andra går startskottet nu när påsken är förbi: äntligen dags att plocka fram den efterlängtade grillen.

Vårstäda grillen

Att städa är sen gammalt en mindre rolig aktivitet, men att regelbundet rengöra grillen gör att den håller längre och ger bättre grillresultat. Har grillen stått i dvala över vintern så kan det vara bra att ge den lite extra kärlek.

  • Aska – Om du använder kolgrill så börja alltid med att tömma askbehållaren. Ha det som vana att alltid göra det innan grillning. Det ger bättre lufttillströmning som i sin tur ger en bättre glöd. Har du en grill utan behållare kan du lägga lite folie under för att fånga upp askan.

Tips! Nyttja den mineralrika askan som blir kvar efter grillningen. Sprid ut det på gräsmattan, i rabatter eller i komposten. Har ni ingen trädgård så kan man istället använda det till att putsa fönster eller silver. Obs! Tänk på att alltid välja FSC-märkt och SIS-märkt grillkol så att du vet att kolen kommer från trä som inte är kemiskt behandlat samt skogsbruk som är ansvarsfullt skötta.

  • Gasol – Börja med att kontrollera så att gasslangen är intakt utan några sprickor genom att böja på slangen. Du kan också sätta igång grillen och smörja in slangen med vatten som du blandat upp med tvål: bubblar tvålvattnet behöver du byta ut slangen. Känner du lukt av gasol avbryt genast grillningen och byt ut slangen.
  • Grillrester och galler – Fyll grillen med kol och tänd på (eller sätt din gasolgrill på max). Låt det bli riktigt varmt och låt även gallret ligga på i grillen. När du låter grillen bli riktigt varm så bränner du bort både smuts, bakterier och grillrester. Använd sedan en grillborste och skrubba bort det brända medan grillen fortfarande är varm. Se till att ha en grillvante på handen så att du inte bränner dig. Olja in gallret med neutral matolja efter att du skrubbat.

Tips! Tycker man att det är tråkigt att skrubba så kan man låta gallret ligga ute på gräsmattan över natten efter att man har grillat så tar daggen hand om disken.

  • Grillborsten – Se över grillborsten kontinuerligt. En sliten borste som tappar stålstrån och hamnar i maten kan vara livsfarligt.
  • Brandfara – Har det gått länge sedan man grillade så kanske det är dags att påminna barn och vuxna om risker samt se över husets brandskydd.

Startkit:

Förutom en grill, vad behövs då?

  • Stålborste – ett måste för rengöring.
  • Handske – undvik risken att bränna dig, ibland går det fort när olyckan väl är framme.
  • Tång – att använda till det du grillar istället för en gaffel som gör att exempelvis god köttsaft kan rinna ut.
  • Kol eller briketter – en självklarhet. Vad du väljer att använda är en smaksak: grillkol ger en viss smak, medan briketter oftast kortar ner uppvärmningstiden. En blandning funkar såklart också!
  • Matolja – bra både som tändvätska (ta en bunt hushållspapper och dränk i matolja och stoppa ner i kolen) och att smörja in grillgallret med.

När säsongen är slut.. säg hejdå till grillen med en rejäl storstädning. Du kommer tacka dig själv nästa vår när det är dags att återigen ta fram grillen.

Grillrecept hittar du här ››

3
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen