Hushållskunskap postad 2 år sedan

Ogräs i maten - fyra vilda örter du enkelt plockar i naturen

blog-image

Det kan kännas läskigt att äta något från naturen, som varken kommer med innehållsförteckning eller som är sköljd tre gånger. Det är både enkelt och bekvämt att klicka hem spenaten eller vitlöken, men låt inte bekvämligheten hindra dig. Du har förmodligen gått förbi dem både en och två gånger, de ätliga örterna, bladen och blommorna som smakar i princip likadant som det du köper hem. Med lite kunskap kommer du inte att gå förbi dem en tredje gång. För det är något speciellt med att laga god mat från grunden, och att själv ha odlat eller plockat det som hamnar på tallriken tillsätter ännu en dimension av nöjdhet.

Det är självklart viktigt att vara försiktig och påläst, för ibland finns det giftiga kusiner till det ätliga växterna som vi helst undviker att få i oss. Vi har här plockat fyra vanliga gröna växter som du hittar ute i naturen (lite olika beroende på var i landet som du bor) som hjälp på traven. Vi hoppas att du vågar plocka med dig någon av dessa gröna blad hem!

Brännässlor

Du kanske minns dem från barndomen, de lömska brännande bladen som fått många barn (och säkert vuxna) att gråta. Trots att de bränner är de väldigt goda tillagade. Brännässlor växer i hela landet och håller till i diken och rabatter och på ängar och ängsmark. Du hittar de första späda sticklingarna redan i mars och sedan växer de sig uppemot 1 meter höga till augusti. Du känner igen dem på dess brännhår på de spetsigt äggformade bladen med sågad kant. Även stjälken har brännhår, ett tips är därför att ha handskar när de plockas. Gör sedan en god krämig nässelsoppa eller varför inte nässelmuffins.

Recept med nässlor:

Kirskål

Kirskål är ett vanligt förekommande, och ovälkommet, ogräs i trädgårdar över hela landet. Dags att tänka om! Under mars till september kommer du att kunna plocka in kirskålen som blir mellan 30-100 cm höga. Du känner igen den på dess kantiga och fårade stjälk och trefingrade tandade blad. Senare får kirskålen även små vita blommor. Smaken är något beskare än spenat, men används på samma sätt - i sallad, som fyllning i paj, att steka i smör eller stuva i grädde.

Recept med kirskål:

Löktrav

På engelska heter löktrav ”garlic-mustard”, och det säger en del om vad denna ört smakar. En blandning mellan lök och senap helt enkelt. Du hittar den i Syd- och Mellansverige mellan april och juli, gärna i trädgårdar och i bördig jord. Den har stora hjärtformade blad med en mjuk tandad kant och växer under två år då den kan bli upp mot 1 meter hög, och får även vita små blommor under andra året. Använd den gärna färsk istället för vitlök i dressingar, smaksatt majonnäs och pesto där dess senapstoner får göra sig påmind. Går bra att frysa in.

Recept med löktrav:

Ramslök

Den populära ramslöken hittar du främst i södra Sverige under perioden april till juli, i fuktiga lundar med mullrik jord. Ramslöken har stora lena blad, och senare även vita blommor som liknar kapslar. Ramslöken kan vara fridlysta i vissa län så det bör du kolla upp innan du plockar. Här är det viktigt att inte förknippa ramslöken med liljekonvalj som har större strävare blad, dessutom helt andra blommor. Ramslöken har en tydlig vitlöksdoft (vilket inte liljekonvaljen har) och kan ätas både rå eller blancherad för en mildare smak. Använd den till pesto, majonnäs, soppa eller som smaksättning i pasta/risotto. Den går också bra att frysa in eller torka.

Recept med ramslök:

1
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen