Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 31/12 2021
tema postad 2 år sedan

På frukostbordet: Havregrynsgröt

blog-image

Är du ett fan av något värmande på morgonkvisten? Eller föredrar du något som svalkar? Får det ta längre tid att tillaga, eller ska det helst gå på två minuter? Oavsett vem du är - den svenska havren got you covered! Vi äter mer än gärna gröt varje dag, för den går ju att variera så bra.

Varför tycker vi att havre är ett så bra alternativ? Först och främst trivs detta spannmål väldigt bra här i vårt skandinaviska klimat vilket gör att en påse med havregryn inte kostar skjortan. Det är även bra ur klimatsynpunkt, då det varken kräver långa transporter eller mycket energi vid odlingen. En portion svenska havregryn har till exempel tre gånger lägre koldioxidutsläpp än en portion med importerade frukostflingor av majs. Havre är alltså billigt och klimatsmart, men har även många hälsofördelar. Havre innehåller höga halter av det lösliga kostfibret betaglukaner vilket hjälper kroppen att hålla en jämn blodsockernivå, håller nere kolestrolet och gör gott för en god tarmfunktion. Dessutom innehåller havren långsamma kolhydrater som mättar och är proteinrikt, hela 12 gram protein per 100 gram, perfekt som uppladdning för dagen!

Att låta gröten stå och koka en längre tid på plattan, kanske tillsammans med någon god riven rotfrukt eller en söt banan, ger en smakrik och krämig gröt. Har vi lite mindre tid är det helt okej att koka upp den på två snabba minuter i mikrovågsugnen. När kroppen vill ha något mer svalkande, kanske under juni, juli och augusti, är den där overnight-varianten fenomenal. Lika god att avnjuta hemma vid frukostbordet som att ta med sig till skolan eller kontoret och äta kall. Hemligheten ligger ofta i smaksättning och topping. Använd havren som din bas och låt sedan säsongerna ge din frukost variation.

Tre goda gröttips:

  • Toppa efter säsong: njut av färska bär under sommaren, våra svenska äpplen under tidig höst, rivna rotfrukter som morot, rödbeta och pumpa tillsammans med kryddor såsom kanel, kardemumma, ingefära och gurkmeja under hösten, pepparkakskrydda och saffran med russin under jul- och vintermånaderna, torkad frukt och bär under våren innan förråden fylls på igen. Och du: glöm inte att göra gröt som smakar semla i februari!
  • Använd din frys/frysdisken: leta efter frysta bär i frysdisken om du inte har egna hemma i frysen. Passa på att göra äppelmos och sylt av de svenska äpplena och bären under sommaren som du fryser in i mindre portioner och kan ta fram senare under vintern/våren
  • Blanda ned ett ägg i din havregrynsgröt för en krämig och mer mättande gröt (obs! Ta av kastrullen från plattan innan du knäcker i ägget och rör runt ordentligt innan du sätter tillbaka kastrullen på plattan. Detta för att undvika äggröra)

Grötrecept

Havregrynsgröt med kanelstekta äpplen

Overnight oats

Havregrynsgröt med rårörda lingon

Lingonsylt

Äppelmos

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen