Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 28/02 2021
tema postad 10 månader sedan

Recept på pumpa - Ta vara på resterna av Halloweenpumpan

blog-image

Visst är det stämningsfullt att dekorera sitt hem med pumpor nu under Alla helgona-helgen och Halloween. Vi älskar detta enkla pyssel och visar hur du bäst karvar din pumpa här. Men du, låt dem inte enbart bli stående på trappan som dekoration, se även till att ta hand om de goda pumparesterna som blir över efter att du gröpt ur din Halloweenpumpa.

Olika sorters pumpa

Det finns många olika sorters pumpa att välja på men de sorterna som vi oftast hittar som utsmyckning på trappen under Halloween är Jättepumpa eller sorten Muscat, den karaktäristiska Disney-pumpan. I våra grytor på spisen är det den lite smidigare Butternutpumpan som dominerar, men din Halloweenpumpa går även den att äta. Pumpor är inte bara goda, de har även ett rikt innehåll av näringsämnen: C-vitamin, A-vitamin, kalium, betakaroten, folsyra och niacin. Snygg, god och nyttig - låt pumpan ta plats i köket!

En bra pumpa

En mogen pumpa har en dov klang om man knackar på skalet (detta gäller självklart när skalet är intakt). Den doftar sött när man delar den och har inga fläckar. När pumpan gjort sitt jobb som dekoration är det dags för den att ta plats i köket. Det hårda skalet kan vara svårt att handskas med så enklast är att skära pumpan i klyftor och ugnsbaka eller koka klyftorna i cirka 45 minuter tills fruktköttet är mjukt. Därefter är det enkelt att lossa fruktköttet från skalet. Innanmätet i pumpan är mindre gott, men kärnorna är goda att ta vara på! När det kommer till fruktköttet är det läge att tänka “rotfrukt”. Använd den i soppan, grytan eller rosta i ugnen.

Pumpans olika delar

Inspiration från Amerika

Precis som med Halloween är det läge att hämta inspiration från Amerika, där pumpan nyttjats i över 10 000 år. På hösten använder amerikanerna pumpa som krydda i allt. I grytor, soppor, bröd, pajer, alla efterrätter du kan tänka dig, i latten med mera. Tillsammans med kryddor så som ingefära, kanel, kardemumma, nejlika, muskotnöt och kummin ger pumpan oss goda och värmande rätter nu till hösten.

6 sätt att ta hand om pumpan

rostade pumpakärnor

Rostade pumpakärnor

Släng inte pumpakärnorna när du karvat ut innehållet. Tillsammans med olja och kryddor i ugnen har du enkelt ett tilltugg eller topping i världsklass.

pumpasoppa

Pumpasoppa med fetaostkräm

Ojämna pumpabitar kokas bäst till en god soppa. Testa med smaker som chili, ingefära eller apelsin!

ugnsrostad pumpa

Ugnsrostad pumpa

Är du osäker på hur du ska använda pumpa? Tänkt rotfrukt och du är hemma!

pasta med pumpa

Krämig pasta med pumpakräm

En pumpakräm fungerar lika bra i varmrätter som efterrätter.

pumpacheesecake

Pumpacheesecake med karamell

Missa inte att göra efterrätter med pumpa! Trivs tillsammans med varma kryddor såsom kanel, kardemumma, ingefära och muskotnöt.

snitt med pumpa

Veganskt förrättschips med pumpakräm

Ett enkelt tilltugg till minglet är detta salta chips med en söt pumpakräm tillsammans med hetta från chilirostad panko.

Pumpahummus

Hummus är en ypperlig röra att blanda med grönsaker som redan har tillagats på något sätt. Grillade, kokade, bakade…det ger bara ännu mer smak. Pumpan ger denna hummus en söt men djup smak!

Handla din pumpa hos oss ››

1
1
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla
  • Angelica Wall postad 9 månader sedan

    Bra och hjälpsam artikel om pumpa! Många goda tips!

    Svar Avboka

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen