Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 28/02 2021
Hälsa postad 4 år sedan

Repmånad med rötmånad

blog-image

IMG_2781 Runt sista veckan i juli brukar den så kallade rötmånaden kicka in, och i år har vi bestämt att den börjar nu på lördag.

Det kan låta förlegat nu när vi har så bra kunskap och kylförvaring i våra hem, men trots det så insjuknar varje år många i magsjuka.

Skillnaden mot resten av året är att under rötmånaden så har vi vanligtvis både värme och hög luftfuktighet. Två faktorer som snabbt kan göra maten dålig - framförallt känsliga livsmedel som mejeri, köttfärs och fisk. Det är även en period då vi gärna äter långa, trevliga måltider utomhus i värmen. Själva måltiden i sig är ingen riskzon, men hur vi hanterar maten på väg dit och därifrån.

Så den här perioden måste vi faktiskt praktisera våra bakteriekunskaper på riktigt. Alla de där regler och direktiv som sitter någonstans i bakhuvudet - det är nu de skall plockas fram. Se det som en repmånad med rötmånad (eller tvärtom?)

Tips:

  • Första tipset är enklast. Handla mat på nätet så att alla livsmedel åker kyltransport hem till dig. Om det är så att du mot förmodan inte gör det, så får du själv sköta kyltransporten. Är det varmt ute blir det snabbt varmt i bilen. Ha gärna en kylväska med kylklampar som du stuvar om maten i när du handlat. Väl hemma så skall maten stuvas in i kylen direkt.
  • Se över ditt kylskåp, rensa ur det och se över temperaturen. Kylens temperatur bör vara + 4-5 grader och känsliga varor, som till exempel köttfärs och rå fisk, ska förvaras där det är som kallast.
  • Passa på att göra rent diskmaskin. De flesta maskiner har eko-program vilket är jättebra, men ibland behöver de köras i varmare grader.
  • Se även över dina skärbrädor. Plastbrädor skall inte hänga med för länge. Både bakterier och smuts fastnar i skårorna. Tvätta dem i diskmaskin. Tänk även på att inte använda inte samma skärbräda och kniv för rått kött och sallad, eller diska redskapen noga emellan.
  • Ta fram lite i taget. Hela förpackningen skinka kanske inte måste stå på frukostbordet utan det räcker med några skivor. Samma gäller med grillmiddagen, ställ in det som skall sparas efter ett tag.
  • Ta snabbt tillvara på matrester och kyl ner dem snabbt. Hur då snabbt? Häll över maten i vida kärl, ställ grytan i vattenbad eller lägg under en sked under kastrullen så att det kommer in luft.
  • Sen när vi åter tillagar våra matrester så hetta upp den ordentligt. Undvik gärna mikrovågsugn då utan använd spis, grill och ugn.
  • Picknick och matsäck - använd kylklampar, kylväska och gärna fryst mat och dryck. Hur då? Packa ner en påse frysta bullar och en fryst petflaska vatten - perfekta kylklampar som sen kan ätas och drickas.
  • Tvätta händerna, tvätta händerna och tvätta händerna! Uttjatat men ack så viktigt!
  • Och den kanske viktigaste regeln som även gäller den här månaden. Att våga lita på sina sinnen – titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den, Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur.

pin_white_large (1) Trevlig sommar!

/Kristin

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Kristin Johansson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen