Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 28/02 2021
tema postad 1 månad sedan

Så blir du grillmästare - Våra bästa grilltips

blog-image

Äntligen sommar och grillväder, men hur grillar man på bästa sätt? Hur länge ska köttet grillas, ska det ligga under lock eller inte och ska man skippa tändvätskan? Det är en del att hålla koll på för att lyckas med grillningen. Vi har samlat ihop våra bästa grilltips i en fullmatad grillguide så att du både kan briljera och njuta av god mat i sommar.

Töm grillen på aska

Grillar du med kolgrill? För att verkligen lyckas med grillningen gör det till en vana att alltid tömma grillen på aska inför varje grillning. Då får du en bättre lufttillströmning i grillen och en bättre glöd och ett mycket bättre resultat.

Skippa tändvätska

Det är inte bra för miljön, ger ofta maten en bismak och det sker fortfarande olyckor där barn får i sig det. Testa istället någon av de alternativa tändningsmetoderna.

  • Eltändare - och kör du med el som är muljömärkt så är det ännu bättre.
  • Elgrill - Med samma anledning som med eltändare, har du miljömärkt el är en elgrill ett bra miljöalternativ.
  • Skorstenständare - Om du använder en skorstenständare så kan du tända med vanligt tidningspapper eller tändpapper.
  • Tändpapper - När du väljer tändpapper är det viktigt att du väljer ett tändpapper med stearin som bas.

Grillrecept-tips: Grillad kyckling med rostad potatis och västerbottenaioli

Låt grillen bli varm

Se till att grillgallret är ordentligt varmt innan du lägger på köttet. Har du en temperaturmätare eller termometer på grillen ska den ligga mellan medium och high. Det tar ca 30 minuter från det att du tänder grillen till briketterna är klara att grilla på.

Pensla grillgallret

Det här är ett riktigt bra grilltips! Pensla grillgallret med lite olja innan du lägger på maten på grillen, då slipper du att maten fastnar i grillgallret.

Skär inte sönder köttet

Är du en av dem som ofta skär i köttet flera gånger för att se om det är klart? Då är du inte ensam. Skär du flera gånger i en köttbit kommer mycket av köttsaften att rinna ut och köttbiten blir torr och tråkig. För att verkligen lyckas med grillningen skär istället köttet i jämna skivor innan du grillar det, då blir de klara samtidigt och det räcker att du skär ett litet snitt i en av köttbitarna om du behöver kolla om det är färdigt.

Marinadtips: Att marinera ger inte bara köttet god smak, dess funktion är även att göra köttet mer mört.
Lär dig tre enkla marinader här

Grilla med lock

Grillar du med lock? Om inte är det hög tid att du börjar nu. Grillar du under lock blir köttet mycket saftigare och godare.

Vänd köttet en gång

Hur många gånger vänder du på köttbiten på grillen? Det är inte ovanligt att vi vänder våra köttbitar i tid och otid tills de bli alldeles torra och tråkiga. Grillar du utan lock och med mycket briketter eller grillkol kan du vara en av dem. Varje gång du vänder på köttbiten rinner köttsaft ner i grillen i stället för stanna i köttet och göra det saftigt och gott. Så att använda locket och vända maten en gång efter halva grilltiden är ett riktigt bra grilltips.

Vila köttet

Låt köttet vila i minst 5 minuter innan du serverar det. Då får köttet tid att safta till sig och suga in en del av köttsafterna.

Helstekt tips: Grillad laxsida med sallad och nötvinegrette

Satsa på helstekt

Grilla en hel laxsida, en hel entrecote eller fläskfilé. Använd en köttermometer då vet du när köttet är färdigt att servera. Det är också supergott att grilla halloumi eller grillost, även denna är bäst att grilla hel och skär upp den i skivor först vid servering.

Återanvänd grillbriketterna

Det går att återanvända grillkol och briketter som inte brunnit ner helt. Lägg i en påse när det svalnat och skaka av askan – det som blir kvar av kan du använda nästa gång du grillar.

Grilla grönsaker direkt i glöden

Grönsaker med någon form av yttre skal och rotfrukter fungerar bra att grilla direkt på glöden. Exempel på detta är kål som vitkål eller spetskål, gullök, purjolök, kålrot och rotselleri. Ta bara bort det yttre skalet som blivit svart och sotigt och njut av ett mjukt och smakrikt inre.

Direkt och indirekt värme: Laga hela middagen på grillen

När du ändå är igång och grillar, varför inte laga hela middagen på grillen! Lagar man direkt på grillen så blir pannan eller grytan aningen sotig, så ta en du inte är så rädd om och ställ formen på indirekt värme på grillen. Direkt och Indirekt grillning fungerar på följande sätt på kolgrill: Fördela kolen så att den fyller ena halvan på grillen. På det sättet får man en varmare del för direkt grill, samt en mindre varm del för indirekt grill.

Grillrecept-tips: Risotto på grillen

Fler glödheta grillrecept hittar du här

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Marine Jonsson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen