Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 31/08 2020
Matstudion postad 3 veckor sedan

Så dina egna ärtskott - 4 enkla steg

blog-image

Kan något verkligen vara ”enkelt, gott och billigt” eller är det för bra för att vara sant? När det kommer till att så egna ärtskott så stämmer det. Med hjälp av ett paket med torkade gula ärtor, vatten, jord och en gnutta tålamod har du snart ett hav av färgsprakande ärtskott att addera till din tallrik. Gör som vi och så dem i äggskal. Svinnsmart, eller hur?

Ta med barnen och se ärtorna groddas under påsklovet och skörda lagom till påskafton.

1. Blötlägg

Köp hem ett paket med torkade gula ärtor. Ta fram en glasburk och fyll en tredje del av burken med ärtor och fyll sedan på resten med vatten. Låt ärtorna svälla i 8 timmar, (till exempel under natten eller medan du är på jobbet).

2. Grodda

Häll sedan av vattnet och skölj under de kommande 2-3 dagarna ärtorna med vatten genom att fylla på burken och sedan hälla av direkt. Gör detta 1-3 gånger per dag. Nu kommer du snart att se att ärtorna börjar grodda sig och få som små vita svansar (dessa går att äta som snacks).

3. Så

Efter cirka fyra dagar börjar ärtskotten att dela på sig och få ett litet grönt skott. Ta då fram äggskalen (eller en kruka/ett fat) och fyll på med 2 cm jord och lite vatten, sedan ett lager med ärtskott och till sist ett tunt lager med jord ovanpå. Sätt plastfolie över och gör som små andningshål så att ärtskotten får luft.

4. Skörda!

Efter någon dag eller två kommer du att se de små gröna skotten växa upp. Håll jorden fuktig (men inte blöt) med hjälp av en blomspruta. Snart har du ärtskott att skörda! De är som godast när de är 6-7 cm. De går även att skörda i två omgångar, så klipp av (precis ovanför de nedersta ”öronen”) och låt omgång nummer två växa till sig.

Gott på mackan, i salladen, smoothien eller att steka i smör!

2bf08aac-8b34-4a01-af74-ab0575dcde52.png

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen