Hushållskunskap postad 1 år sedan

Så håller jordgubbarna längre

blog-image

Visst har du också längtat? Äntligen är det säsong för våra svenska jordgubbar! De små röda godbitarna är förvisso försvinnande goda, men om de inte äts upp på momangen blir de snabbt dåliga och att slänga mat vill vi mer än gärna undvika. Här följer därför några tips på hur du på bästa sätt tar hand om lådan med färska jordgubbar:

5 tips på hur du får jordgubbarna att hålla längre

  • Jordgubbar är en färskvara och bör därför förvaras i kylen om de inte ska ätas direkt. Ta fram dem en stund innan det är dags för servering så att de hinner bli rumstempererade.
  • Osnoppade jordgubbar håller längre än när du snoppat dem, så vet du med dig att du inte kommer äta alla så låt den gröna knoppen vara kvar.
  • Se till att rensa bort mögliga eller skadade jordgubbar så att mögelsporerna inte sprider sig till de andra jordgubbarna.
  • Doppa jordgubbar i vinäger: Låt de ”hela och rena” osnoppade jordgubbarna få sig ett dopp i en lösning gjord på 1 del vitvinsvinäger och 10 delar vatten (exempelvis 2 msk vitvinsvinäger och 3 dl vatten). Låt bären försiktigt rinna av i ett durkslag (skölj inte av dem) och lägg dem sedan med lite mellanrum på en ren kökshandduk eller hushållspapper på en tallrik. Förvara dem i kylskåp. Vinägerblandningen tar bort eventuella mögelsporer och gör att jordgubbarna kan hålla i upp till två veckor i kylen.
  • Frys in! Gör snygga isbitar av fryst frukt och bär. Exempelvis jordgubbar och vindruvor är inte bara goda utan även snygga i sommarens drinkar.

Visste du att: varje svensk äter cirka 2.2 kilo jordgubbar per år! Då är det läge att variera sig, kanske något av följande recept kan få bli sommarens favorit?

3 recept med jordgubbar

Enkel jordgubbstårta med brynt smör, blå vallmo och citron

Muffinsbakelse med vaniljvisp och jordgubbar

Jordgubb- och rabarbersoppa med kardemummakräm

Jordgubbsvinägrett med Tabasco

Jordgubbssallad, rosépeppar och basilika

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen