Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 31/08 2020
Matstudion postad 2 år sedan

Så länge håller julmaten

blog-image

Mycket av julmaten håller hela julen, men inte allt. Planerar du mängden mat och tar hand om den på rätt sätt minskar du inte bara svinnet utan också risken att bli magsjuk på kuppen.

Under julen lagar vi mycket mat, äter mycket mat och slänger en hel del mat. Vi äter också ofta av samma mat i flera dagar. Det betyder att maten får åka mellan kylen och matbordet både en och två och tre gånger. Maten står dessutom ofta framme länge.

Det finns flera anledningar till att julmaten blir sopor. Bristande planering är en, att man inte tar hand om matrester är en annan och att man inte vet hur olika sorters mat bör förvaras för bästa hållbarhet är en tredje.

Under julen har vi egentligen två problem, dels att vi köper för mycket mat och slänger mat i onödan, dels att vi köper för mycket mat och försöker ta vara på restesterna och äter mat som gör oss sjuka. För det är helt enkelt så att en del mat inte mår bra av att åka ut och in ur kylen som den gör under julhelgen. Fet lax är ett exempel, senapssillen och andra mejeribaserade inläggningar är ett annat. I normala fall då maten inte står framme långa stunder och upprepade gånger i rumstemperatur håller den ofta betydligt längre. Genom att lägga upp lite mat åt gången i nya rena skålar, använda rena serveringsbestick och alltid tvätta händerna innan du hanterar maten, kan du faktiskt förlänga hållbarheten en hel del.

Så länge håller julmaten

Janssons frestelse håller 1-2 dagar i kylskåp.

Inlagd sill håller cirka 10 dagar i kylskåp (max + 8 grader). Sill i krämig sås har något kortare hållbarhet än sill i tunnare inläggning.

Köttbullar håller en vecka i kylen, ett par månader i frysen.

Sillsallad håller 1-2 dagar i kylskåp.

Julskinka, griljerad, håller ungefär 1 vecka i kylen (max + 8 grader)

Gravad lax håller normalt i 1-2 veckor i kylskåp. I frysen håller den åtminstone tre månader.

Ost håller länge, skulle du se angrepp av mögel någonstans kan du skära bort biten och ta gärna någon extra centimeter. Riv ost och frys om du har mycket ost över.

Några råd för julmaten

Tvätta alltid händerna innan du hanterar maten.

Laga inte mat till andra om du är eller nyss har varit magsjuk. Risken är annars att du för smittan vidare. Ta inte fram mer mat på julbordet än vad du tror ska gå åt. Lägg upp lite i taget och fyll på efter hand.

Lägg inte upp för mycket på tallriken, ta hellre om. Man sparar inte gärna mat som blivit över på tallriken. Kyl ner tillagad julmat som inte ska ätas med detsamma. Små mängder mat kan du ställa i kylskåpet direkt, större mängder bör du först kyla ner, till exempel i ett vattenbad eller utomhus kalla vinterdagar.

Frys in den mat du inte kommer att äta i mindre förpackningar. Då kan du enkelt ta fram den mat du behöver. Kanske har du rent utav mat även efter nyår.

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Michael Krantz

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen