Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 28/02 2021
tema postad 5 månader sedan

Safta och sylta - koka ner sommarens smak på burk

blog-image

Ta tillvara på allt gott som växer runtomkring oss och koka ner sommarens smaker på burk. Precis som vi gör med alla fina semesterstunder. Packa dem på burk för att ta fram när vi behöver dem som mest.

Det är något alldeles särskilt med hemlagad sylt, saft och marmelad.
Trevlig syssla, smakar så mycket bättre än de flesta köpta varianter och ett ypperligt sätt att ta tillvara på sommarens frukt och bär. Så otroligt fin känsla att kunna njuta av dem även i höst och vinter.

Det finns många sätt att koka saft, sylt och marmelad på, så länge man är noga med några saker.

  • Använd väl rengjorda burkar, flaskor och verktyg.
  • Låt dem helst lufttorka. Ett vanligt fel är att man gör rent burkar noga och sedan torkar dem med en icke ren kökshandduk.
  • Använd frukt och bär som är i gott skick.
  • Frukt och bär som är på väg att bli dåligt kan man däremot koka kräm, kompott eller annat - allt man tänker äta någorlunda omgående.
  • En öppnad syltburk kan snabbt bli dålig om man stoppar ner ett finger eller en sked som varit någon annanstans.
  • Ett bra tips är att använda små burkar/flaskor. Dels hinner man göra slut på dem och dels är det inte så stor mängd som går förlorad om man mot förmodan skulle få in bakterier.

Vad är vad?

  • Strösocker eller syltsocker?
    När du kokar sylt och marmelad kan du antingen använda dig av vanligt strösocker eller syltsocker.
    Syltsocker innehåller pektin, och ofta även citronsyra och kaliumsorbat. Detta för att ge sylten dess konsestens och för att konservera. Många frukter och bär innehåller redan pektin naturligt.
  • Vad är gelésocker?
    Gelésocker är ett socker med ett vegetabiliskt geleringsmedel som är lätt och praktiskt att använda till frukt- eller bärgelé och till tårtgelé.
  • Konserveringsmedel eller inte?
    Skall sylten frysas eller ätas upp - då behöver du inte tillsätta konserveringsmedel. Skall den däremot stå sig ett tag så behövs någon form av konservering.
    Konserveringsmedel bromsar upp utvecklingen av jäst- och mögelsvampar och ger sylten och saften bättre hållbarhet. Två av de vanligaste konserveringsmedlen för hemmabruk är natriumbensoat och atamon.
  • Citronsyra och askorbinsyra är två vanliga tillsatser vid saft och syltkok. De finns naturligt i många frukter och bär, vilket är att föredra då den vi köper oftast är kemiskt framställd. Citronsyra används bland annat för att få en friskare smak och gör även att frukten och bärens egna geléämnen stelnar.
    Askorbinsyran bevarar den ljusa färgen i till exempel äppelmos. Varken citronsyra eller askorbinsyra är direkt konserverande, men har en något konserverande effekt.

Nej tack till tillsatser!

  • Är man noga med hygien, rena burkar och använder frukt och bär i gott skick så kommer man långt även utan tillsatser. Socker har en viss konserverande effekt. Liksaså citrusfrukter.
    Vill man vara på den säkra sidan så går det fint att frysa in både saft och sylt.

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Kristin Johansson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen