Matstudion postad 2 år sedan

Såhär gör du: Klimatbra gnocchi

blog-image

Potatis är gott, pasta är gott, då måste ju gnocchi som är flörten mellan potatisen och pastan vara den perfekta nordiska kombinationen? Det är faktiskt inte bara gott utan också enkelt att göra själv.

Potatisen var svårflörtad hos svenska folket när den först kom hit, men när det visade sig hur bra den var spred sig odlingarna över landet. För det första var den enkel att odla och gav god skörd på magra åkermarker, sedan visade den sig ha en mångfald i köket, ett bra näringsinnehåll och kunde därmed mätta många magar. Under de senaste årtionden har potatis fått en stämpel om att vara onyttig, där kolhydrater (som utgör största delen näring hos potatisen) fått se sig svartlistad i många dieter. Detta tycker vi är synd, och det är hög tid att låta potatisen ta mer plats på tallriken igen.

Koka, ugnsrosta, mosa och steka – det vet vi hur vi gör. Låt oss istället prata om gnocchi, en pastavariant där kokt potatis, mjöl och ägg utgör grunden till de mjuka kuddarna som tillsammans med en smakrik sås, eller enkelt smörstekta är gott både till vardag och till fest. Gnocchi är en riktigt klimatbra rätt där både potatisen och mjölet har låg klimatpåverkan och kan odlas här i norden. Tänk på att använda ekologisk potatis då den konventionella ofta blir hårt besprutad.

Tips! Har du kokt potatis över från gårdagens middag? Vi alla vet att kokt potatis inte gör sig bra dag två, passa då istället på att göra gnocchi!

Se hur du gör hemmagjord gnocchi här nedan:

Köp allt du behöver till din hemmagjorda gnocchi här ››

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen