Svinnbra postad 2 år sedan

Sätt ny smak på JULMATEN!

blog-image

Det finns många fördelar med att ta hand om våra matrester. Att spara resurser gillar vi, men även tid och pengar. När det kommer till julmat så är vi oftast ganska mätta på den, och den får gärna serveras i ny tappning. Den har även åkt in och ut ur kylskåpet i några dagar och mår bra av att hettas upp.

Bra att tänka på vid matservering, vare sig det är julbord eller andra matbord.

  • Tvätta händerna har vi förhoppningsvis blivit bra på. Det fortsätter vi med.
  • Maffiga uppläggningsfat är fint, men lägg hellre fram lite i taget. Det bästa är att använda små burkar/skålar/fat - och att den maten stannar i den förpackningen.
  • Håll koll på kylskåpets termostat så att den klarar av att hålla rätt temperatur. Det kan bli för mycket mat, och att ställa en låda med lock på balkong/uteplats är ett bra sätt att avlasta kylen.
  • Värm maten ordentligt. Mikron är inte alltid det bästa valet, och det är ofta inte hela rätten värms ordentligt. Använd hellre spis, kastrull och lock.

SKINKA
Skinkan är kanske den matrest som flest av oss lagar något på i mellandagarna. Den är inte så svår att sätta ny smak på. Funkar fint i pastarätter, sallader, som fyllning i piroger eller gratänger.

LAX
Kallrökt och gravad lax - de mår bra av att hettas upp. Gott att blanda ner i Ugnspannkaka, Omelett, Paj eller fräsa på den gravade laxen.

Fräst gravad lax med grönkål (ovan). Varmrökt lax med havreris, citron & pepparrot (nedan).

GRÖNKÅL
Ett tacksam grönsak i vår nordiska vinter. Kanske köpte ni storpack inför julen, då får ni passa på att laga en god, Grön Shakshuka
Mer GRÖNKÅL hittar ni här.

bd2c2a5a-db2a-4a60-a442-b0c4644fd221.jpg

PIZZA
Pizza är ett tacksamt sätt att ta tillvara på rester, och det kan vara en god idé att köpa på sig några färdiga pizzakit för lata mellandagar. Antingen låter man matresterna åka med in i ugnen eller så kan det adderas när pizzan kommer ut.

Bra val är att använda julskinka, charkbricka, varmrökt och kallrökt lax, oliver, nötter, dadlar och kanske även en dessertpizza med fikon, päron & knäck. Allt är som sagt bra på pizza - våga testa nya smakvägar!
Här hittar ni PIZZA i alla former!

Korvpizza med kumminstekt surskål. Välj någon av de korvar ni har kvar från julmaten. Funkar även fint med julskinka eller från den kallskurna charken.

God fortsättning!

/Kristin

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Kristin Johansson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen