Skandinavisk citrus i miniformat - Havtorn

Havtorn förekommer vanligtvis i läkemedel och i hudvård då oljan som utvinns ur bären återfuktar och ger huden massor av bra näring. Vi tycker dock att dess användningsområde inte bör sluta där för de små sura bären har så mycket mer att erbjuda..
Smak
Detta lilla bär, som inte fraktas över halva jordklotet utan som finns här i våra svenska skogar, smakar surt och är därför en riktig hejare att ersätta citronen med i vissa maträtter. Det kanske inte är så gott att äta dem precis som det är, men som en syrlig smakbärare fungerar bären perfekt! Gott för syra i både smoothie, saft och sylt, men också till maträtter med vilt och kyckling. Dessutom trivs bäret bra med smakkompisar som morot, apelsin och ingefära.
Havtorn och dess hälsofördelar
Precis som sina sura citruskompisar som citron och apelsin är detta lilla bär fullt av C-vitamin. Havtornbäret innehåller sex gånger så mycket C-vitamin som en hel apelsin. Alfabetet av vitaminerna tar dock inte slut där. Även vitamin A, E, K, B och B12 trängs i bäret, tillsammans med folat (folsyra) vilket är en B-vitamin som bland annat är viktig för tillväxt och för att röda blodkroppar ska bildas. Havtorn innehåller också Omega 7 vilket är bra för slemhinnorna. Det anses därför hjälpa dig med matsmältningen, mot hosta och torra ögon och mun.
Snabbfakta
- Säsong: Augusti-Oktober/November (Sverige)
- Ursprung/växer: Buskväxt som bland annat växer nära havsstränder eller i torra områden här i norden.
- Förvaras: Färska förvaras kallt. Går att frysa in som färska eller konserveras som marmelad, sylt, saft
- Hållbarhet: Lång hållbarhet som frysta
Havtorn i maten
Så, då är vi överens om att de här små rackarna kan vara värda en chans, för visst är det dumt att försumma en råvara som har så många hälsofördelar? Vi har testat bären i tre rätter vilket resulterade i nya favoriter allihop:
50/50 - frukostskålen med chiapudding och havtornssmoothie
Pizza med havtorn
Apelsin- och havtornsmarmelad med ingefära
Testa fler recept med havtorn genom att klicka här!
Källor: https://sv.wikipedia.org/wiki/Folsyra, https://mittkok.expressen.se/artikel/8-saker-du-inte-visste-om-havtorn/, http://www.myhavtorn.com/fakta/fakta_om_halsosamma_havtorn.html