Handla mat online
enkelt & bekvämt

Spara tid, börja handla på Mat.se redan idag

SKAPA KONTO
200 KR RABATT Ange koden NY200 i kassan. Gäller nya kunder vid köp över 700kr.
tema postad 3 månader sedan

Smaker som gifter sig

blog-image

Har du koll på vilka smaker det är som gifter sig? Och vad menas egentligen med det? Det är smaker som passar extra bra ihop och lyfter varandra så att smakupplevelsen blir någonting utöver det vanliga. Efter att du läst inlägget kommer du ha bättre koll på vad detta innebär.

Vi har fem grundsmaker: salt, sött, beskt, syra och umami. Genom att balansera och kombinera dessa gör du det möjligt att uppnå en smakupplevelse på en högre nivå. Vad som anses vara den bästa smaken är svårt att säga då det kan variera från person till person. Vi har alla olika faktorer som påverkar oss, så som matkulturer, trender och våra egna preferenser.

Det finns enkla regler när det kommer till smaker

  • Salta smaker balanseras bäst med syra och fett.
  • Söta smaker som honung och rotsäter balanseras fint med någonting syrligt.
  • Sura smaker som vinäger och citrus balanseras helst med sött, salt och fett.
  • Beska smaker balanseras gärna med syra, sött och fett.
  • Umami lyfts av sötma och charmar de allra flesta smaklökar.

Men, det slutar inte där. Det finns ytterligare faktorer som spelar in - alla våra sinnen. Vi använder alltså vår hörsel, känsel, syn, smak och lukt när vi äter någonting. Vi vill se maten, känna doften och dess konsistens, uppleva rummet, dukningen och det fina sällskapet i kombination med balansen av smakerna. DET kallar vi en komplett smakupplevelse. Att slänga i sig en hamburgare i förbifarten är alltså inte ett vinnande koncept om det är njutning du vill uppnå. Vår kropp behöver förbereda sig och ställa sig in på att äta mat, dels för att förbättra upplevelsen men också för att det är snällare mot kroppen. Vad vi äter är viktigt, men hur vi äter är minst lika viktigt när det kommer till vårt välmående. Kom ihåg det.

Smakkombinationer att utforska

Kycklingsteak, rödbetor och chévre

Kokos- & kikärtsgryta

Ugnsbakade rotfrukter med granatäpple & chévre

Soppa med broccoli, blomkål & äpple

Intressant? Här kommer höstsäsongens smakkompisar också

  • Rödbetor, chévre, valnötter, feta, pinjenötter, rosmarin, lamm
  • Vilt, svamp, timjan, rotfrukter, honung, flingsalt, rönnbär
  • Kokos, curry, linser, gurkmeja, sötpotatis, pumpa, morötter, chili, citrongräs
  • Blomkål, hönsbuljong, grädde, vitt vin, timjan, lökar, palsternacka, äpple
  • Plommon, karré, rosmarin
  • Mustigt långkok (kött eller vego), rödvin, oxfond
  • Tomat, mozzarella, basilika, nötter, lufttorkad skinka, parma, oliver, salladslök
  • Potatis, muskot, rosmarin, färskost, chips
  • Korv, surkål, kapris, bacon, senap, spetskål, veteöl

Kom nu ihåg - Alla är vi människor, vi är ombytliga och kan föräta oss på maträtter. Det är möjligt att tröttna på smakkombinationer och att dåliga upplevelser drabbar relationen till smaker. Då gäller det bara att våga testa ännu mer och hitta nya smakfavoriter! Gå loss i köket! Det finns inga rätt eller fel här, det är det som gör det ännu roligare. Vi ses på andra sidan!

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Rebecka Risholm

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen