Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 31/12 2021
tema postad 2 år sedan

Vad som gömmer sig i ditt kylskåp...

blog-image

... och vad du kan göra med det för att minska ditt matsvinn.

Visste du att beroende på var du placerar dina varor i kylskåpet så kan du minska ditt matsvinn? Tanken om att du kan minska ditt matsvinn genom att förvara livsmedel rätt i kylen är för många kanske inte något helt nytt. Inte heller att temperaturen fördelas olika i kylen och därför påverkar var vissa livsmedel trivs bäst. Om du inte redan känner att du kan placera dig i hall-of-fame för att ha bäst koll på hur du sorterar i kylen för att minska på ditt matsvinn så fortsätt läs.

Gör en bäst-före-hylla
Stuva om i kylskåpet så att hyllan i ögonhöjd istället blir "bäst-före/sista förbrukningsdag"-hylla. Här lägger du sedan allt som snart närmar sig utgångsdatum. På det sättet ser du varorna direkt när du öppnar kylskåpet och glömmer inte av den där korvsnutten, färdigsåsen eller öppnade kokosmjölken längst ner bakom äggkartongen, utan tar det till dagens middag istället.

Sortera smart i din kyl

 • Högre upp i kylskåpet är det oftast varmare än längre ner, därför passar det alldeles utmärkt att förvara smör, ost och vissa känsligare grönsaker och frukt högre upp i kylskåpet.
 • Tåligare frukt och grönt trivs bäst i grönsakslådan. Tänk på att vissa frukter och grönsaker kan få köldskador om de förvaras för kallt, exempelvis ananas, banan, aubergine och gurka. Förvara dem så svalt som möjligt, men kanske inte tillsammans med resten av vännerna i grönsakslådan.
 • Fisk och kött förvaras helst så kallt som möjligt i kylen, ju kallare de förvaras desto längre håller de och bosätter sig därför med fördel längst ner i kylskåpet. För ännu längre hållbarhet frys in och använd vid tillfälle när de verkligen behövs!
 • Mejeriprodukter förvaras även de med fördel lite kallare. Om du är en av de som förvarar mjölken i kylskåpsdörren kan det vara värt att tänka om. Då kylskåpsdörren öppnas flera gånger per dag utsätts de livsmedel som står placerade där för rumstemperatur oftare. Just mjölk förvaras därför helst längre ner i kylen.
 • Ägg har en lång hållbarhet och trivs precis som mejeriprodukter på en lite kallare plats i kylen. Vad du nog inte visste är att om äggen placeras med spetsen nedåt i kylen så har svenska ägg en hållbarhetstid på 2-3 månader!

Sortera i din kyl

Nu när vi har konstaterat att var du placerar maten i kylskåpet har en stor betydelse för hållbarheten på livsmedel finns det även vissa knep du kan ta till för att minska mängden livsmedel som blir liggandes i kylen utan att tas tillvara på.

Använd restdelar av livsmedel till annat kul! Så som...

 • Gamla kryddor kan komma till användning - gör en kryddblandning, perfekt till långkoken!
 • Citrusfrukter som håller på att bli gamla kan du enkelt bunkra genom att torka. Återanvänd som smaksättare - funkar både som dekoration i vattenbringaren, smaksättning till te och i grytor, soppor och såser.
 • Våga testa nya smakkombinationer av det som finns i kylen, och kombinera sådant som du annars kanske inte skulle testa.
 • Gör en left-over taco! Ta dig en titt i kylen och våga utmana den klassiska tacon, du lär säkert hitta massa spännande i kylen som fungerar alldeles utmärkt att rulla ihop till en tacorulle. Bara fantasin sätter gränser! ...och ja, kanske smaklökarna.
 • Eller varför inte en vardagsklassiker som går snabbt? Omelett - lätt som en plätt! Experimentera med exempelvis kokt potatis, överblivet kött, smörgåsmat som håller på att gå ut eller varför inte grönsaken som håller på att skrumpna ihop?
 • Kombinera basvaror som bulgur, couscous eller matvete med grönt i kylen och voilà så har du dig en enkel sallad!
 • Börjar osten bli en skidbacke och är för tunn för att bli den perfekta ostskivan till mackan? No worries! Gamla ostskalkar rivs lätt ned och fryses in för att användas som topping på en paj, pizzaost eller varför inte som smaksättare till grytan?
 • Fler tips och recept på vad du kan göra med det som finns till övers i din kyl hittar du här.

37ed1b7b-d745-4d2c-a671-40010ef6535f.png

Andra enkla tips på hur du kan minska ditt matsvinn:

 • Planera mera - planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med. Vad finns hemma och vad saknas?
 • Frys in rester och bunkra i frysen! Det finns en massa saker som går hur bra som helst att frysa in som du kanske inte visste om, läs mer om vad du kan bunkra i frysen.
 • Gör matlådor av rester och frys in.


Och håll i åtanke att bara för att bäst-före-datum är passerat så betyder inte det att en produkt blir dålig med en gång. Ta dig en titt, lukta och smaka - och våga lita på dina sinnen!

4
0
Skriv en kommentar
Skribent
Amanda Vilgotsson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen