Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 31/08 2020
Skördetid postad 3 veckor sedan

Älskade sparris!

blog-image

Nu är den gröna, späda, svenska sparrisen här! Och det gäller att passa på för säsongen är kort, men naggande god. Ungefär fram till midsommar har vi på oss.
Vi kan såklart handla sparris även resten av året, men inte vår svenskodlade vårprimör. Så passa på att frossa i vår ljuva sparris här och nu.

Vit, grön & vildsparris
Det finns en mängd sparrissorter, vi skiljer oftast bara på vit och grön. Den vita sparrisen växer under mark utan ljus och blir därmed vit. Den gröna växer ovan mark och får tack vare solen sin fina färg. Den vita tillhör en hårdskalig sort, är mer robust och kräver lite längre tillagning.
Förr både odlade och åt vi mycket mer av den vita sparrisen i Sverige. Nu föredrar vi den gröna medan Europa (i alla fall norra) prisar den vita.

Grön sparrisproduktion ökar i Sverige, vi odlar det även mer och mer i våra trädgprdar. Det är en kul grönsak att odla, så testa om ni har möjlighet. Har man lite tur så kan man även hitta den vilda sparrisen i skogen. Otroligt späd och fin.

Nyttiga
Sparris är inte bara smakar gott, utan även gör gott! Fulladdad med vitaminer, antioxidanter , kostfiber och spårämnen som magnesium, zink och selen.

Dagen-efter-doft?
Kanske har ni hört att urinet luktar märkligt dagen efter man ätit sparris? En del håller med, andra inte.
Doften sägs bero på att kroppen bryter ner asparaginsyran som finns i sparris.
Men tydligen producerar inte alla kroppar den doften, och tydligen är det inte alla luktsinnen som kan känna den. Så det är lite oklara direktiv.

Sparrissoppa med fetaost

Krämig sparrissoppa med fetaost

Sparris5 kopia.jpg

Smörstekt sparris med bacon

Tillagningstips
Våra vanligaste misstag vi gör med sparris är att vi skalar bort för mycket och att vi tillagar den för länge. Sparrisen skall helst ha lite spänst kvar i sig när den serveras.

  • Skala eller inte?
    Den vita är aningen mer robust än den gröna och kräver oftast att man skalar den, samt lite längre tillagning. De gröna behövs oftast inte skalas, framförallt inte när de är i säsong. Skär bara bort den lilla, träiga biten längst ner.
    Vill man skära bort mer av stjälken så kan man göra det, men använd de bitarna till att koka soppa eller sås.
  • Grillen
    Pensla dem med olja och grilla dem tills de fått fina grillränder. Strö över lite flingsalt, olivolja, citronjuice och rostade pinjenötter.
  • I panna
    Smörtek dem i en het panna någon minut. Dra några varv med pepparkvarnen och hyvla över lite parmesanost.
  • Koka
    Hur länge man ska koka dem beror på sparrisens tjocklek, men knappt 1 minut räcker oftast gott och väl – en så kallad blanchering. Vit sparris kan behöva någon minut längre än grön sparris.
  • Smak
    Sparrisens söta, lena smak bryts av gott tillsammans med lite sälta. Flingsalt, parmesan, bacon eller parmachips för att nämna några bra smakkompisar. Det är även gott att servera tillsammans med smaksatt smör, aioli, grillade citrusfrukter, pocherat ägg eller en hederlig hollandaise.

/Kristin

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Kristin Johansson

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen