Börja handla på Mat.se och få mer tid för livet!

BÖRJA HANDLA Ange koden NY200 vid ditt första köp. Gäller vid köp över 750kr.
Just nu! 200 kr nykundsrabatt Gäller t o m 31/12 2022
Hushållskunskap postad 6 månader sedan

Syrensaft, syrensirap, syrensocker - ta vara på vårens blommor

blog-image

Visst är doften av syrener både vårens och försommarens bästa doft? Passa på att spara doften i burk eller på flaska innan de blommar över. Syrenens blommor går att använda som exempelvis fläderblommor. Genom att låta blommorna och citron dra i en socker- och vattenlösning i några dygn får du en blommig saft att njuta av hela sommaren. Om du är otålig och inte vill vänta på att saften ska bli klar kan du istället göra en syrensirap på mindre än en timme. Här följer några tips som är bra att tänka på innan du sätter igång med saftfabriken:

Tips för en lyckad syrensaft:

  • Det må vara pilligt, men det gäller att plocka alla blommor från kvisten då kvisten kan göra saften besk
  • Försök skaka ur eventuella småkryp och insekter från blomklasarna. Plocka gärna blommorna senare på kvällen då det finns färre småkryp i rörelse
  • Valet av syren påverkar färgen på saften: en mörkt lila syren ger mer färg
  • Att addera exempelvis 4–5 blåbär eller något björnbär till saften eller sirapen ger även det en skjuts för färgen
  • Syra påverkar ph-värdet vilket i sin tur påverkar saftens färg, så hoppa inte över citronjuicen (eller om du använder citronsyra)
  • Vill du spara på saften en längre tid, se till att du förvarar den på bästa sätt: i väl rengjorda glasburkar eller flaskor. Du kan även frysa in exempelvis iskuber och plocka fram när du är sugen på en blommig saft

Tre blommiga recept

Syrensaft

Som en blombukett på flaska! Återuppliva försommarens bästa doft enkelt med denna goda saft.

Syrensirap

Du kokar snabbt ihop denna sirap som är god att ha både i drinkar, att ringla över efterrättsskålen med glass eller att smaksätta efterrätter med.

Syrensocker

Syrensocker är enkelt att göra och ger en god blommig touch till allt från sommarens alla skålar med bär, frukostfilen, i efterrätter som glass eller i téet. Det är också en fin gåva att ge bort! Plocka blommorna från klasarna och varva lika delar strösocker med blommorna i en ren glasburk. Sätt på locket och låt stå svalt i cirka en vecka, vänd på burken då och då. Efter en vecka har blommorna blivit bruna och sockret kan ha blivit något klumpigt på grund av fukt. Då är det dags att sila bort blommorna från sockret. Förvara sedan sockret i en glasburk med lock.

0
0
Skriv en kommentar
Skribent
Frida Elmgren

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen