Svinnbra postad 9 månader sedan

Ta hand om gröna tomater

blog-image

Det finns alltid något som är i säsong och redo att skördas. Och ibland får man hjälpa säsongen lite på traven. Som att skörda gröna tomater innan frosten kommer. Tack naturen för att du bjussar oss på så mycket godsaker.

Det finns mycket gott att göra med gröna tomater. Vi kan göra inläggningar, steka dem, koka chutney eller marmald. Eller så kan vi låta dem mogna till röda tomater i lugn och ro.

Är inte gröna tomater lite giftiga?

Gröna tomater är omogna och innehåller tomatin, ett ämne som är släkt med solanin (det som finns i grön potatis).
Tomatin kan vara giftig i stora mängder, men då måste man äta väldigt mycket gröna tomater ofta.

När är det dags att plocka dem?

Tomaterna mognar bäst när de sitter på sin planta, så låt dem sitta så länge som möjligt. Tomater klarar dock inte frost, så plocka dem eller ta in hela plantorna när det börjar närma sig nattfrost.

Hur får man dem att mogna?

Bäst är att låta frukt och grönt få mogna i lugn och ro. Till skillnad mot vad man kan tro så behöver inte tomater sol. Blad och kvistar gör det, så de kommer skrumpna av nedan mörka förvaring, men det gör inget.

Förslag på förvaring:

  • Lägg de omogna gröna tomaterna luftigt i papppåsar. Använd hellre flera små påsar, gärna kompostpåsar. Placera papperspåsarna på ett mörkt ställe där det är lite svalare än rumstemperatur ca 15°. Kolla dem med jämna mellanrum och plocka bort om någon blivit dålig.
  • Placera de gröna tomaterna i en låda eller kartong klädd med tidningspapper, och låt lådan vara stängd.
  • Det bästa tricket av alla är när man skyndar på mognadstiden genom att lägga några äpplen bland de gröna tomaterna. Äpplen utsöndrar etylen, en gas som som påskyndar mognad. Det är så man gör i storskalig tomatproduktion – skördar omogna tomater som sedan transporteras nedkylda, för att sedan sprutas med etylengas för att mogna i lagom tid till att de nått affären. Etylengas bildas hos frukter och grönsaker i nedbrytningsprocessen, som startar direkt när de skördats. Det innebär även att ett kantstött äpple är än effektivare när det gäller att mogna tomater.
1
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen