Jul postad 3 år sedan

Ta hand om julbordsresterna

blog-image

Har du mat kvar från julbordet, men är mindre sugen på att äta ännu mer kokt potatis, sill, korv och risgrynsgröt? Ta hand om resterna som blivit över genom att ge dem nytt liv i nya rätter! Då kan du kalla dig för smart i dubbelbemärkelse: det är både klimatsmart och plånbokssmart! Här nedan hittar du några av våra favoriter.

Skinka

Skinkan är kanske den enklaste rätten att ge ny kostym. Använd den i pastarätter, sallader, som fyllning i piroger, gratänger eller som topping på pizzan.

77fdb743-63ba-4af2-bf1c-d0393ea37c1d.png

Pastagratäng med skinka

Risgrynsgröt

Risgrynsgröten kan bli ett gott kallt mellanmål - både hemma och när du är iväg på aktiviteter under mellandagarna! Ett eget rismellanmål löser det enkelt. Är det lunch som står på menyn? Blanda risgrynsgröten med ägg, grädde och kardemumma för att sedan baka av i ugnen för en värmande risgrynspudding!

Rismellanmål med vaniljsmak

Potatis

Kokt potatis är en stor favorit, men en kokt potatis som värmts upp på nytt i mikrovågsugnen är inte lika populär. Som tur är finns det räddning även för denna knöl: krossa den och rosta i ugnen eller pressa den och gör din egna gnocchi.

Ugnsrostad krossad potatis

Pepparkakor

Ingen mer pepparkaka och ädelost när julen är över.. men kanske att krossade pepparkakor kan piffa upp vaniljglassen eller bli en bas till en cheesecake när det vankas efterrätt?

Enkel pepparkaksglass

Gravad och rökt lax

Lax som legat framme på ett fat under en middag gör vi bäst i att äta upp på direkten. Om det mot förmodan ligger en eller två skivor kvar efter middagen är de väldigt goda i en poké bowl. Begreppet "bowl" som måltid är dessutom ett lite roligare namn på att stoppa massor av rester i en skål, tillsammans med lite goda tillbehör. Vi tror alldeles säkert att du bland julbordsresterna kan få till en riktigt härlig bowl.

Bowl med gravad lax och gulbeta

Lussebullar

Bullar som är bakade med saffran tenderar att snabbt torka ut, men bli inte ledsen för det. Gör goda skorpor av dem istället! Smarrigt värre tillsammans med färskost blandat med lingonsylt.

Torkade lussebullar

Julmust

Jaha, visst står det en flaska med avslagen julmust kvar från julfirandet? Och läsk utan bubblor är det ingen som vill ha. Att slänga mat är tråkigt så varför inte använda den i matlagningen? Julmusten ger god smak både till en gryta eller en sötstark glaze att pensla kycklingen med.

Vegetariskt långkok med aubergine och julmust

Hel kyckling med julmustglaze

Är det köttbullar, ost eller grönkål som står kvar i just ditt kylskåp? Lugn! Fler recept på hur du bäst tar hand om resterna som är kvar efter julbordet hittar du här ››

1
0
Skriv en kommentar
Skribent
Julia Thielen

fruits
Välkommen till Mat.se Att handla mat har aldrig varit enklare.
Börja handla

Du använder en gammal webbläsare som vi saknar stöd för.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare då sidan inte fungerar korrekt i din nuvarande version.

Ladda ner senaste versionen av Chrome på adressen: https://www.google.com/chrome
Ladda ner senaste versionen av Internet Explorer på adressen: http://www.microsoft.com/sverige/windows/Internet-explorer/default.aspx
x 5

Nyhet! För att spara tid har 0 produkter automatiskt
lagts till. Detta är vad du brukar handla av denna vara.

Du kan stänga av/på funktionen från dina inställningar.

Visa inte igen